Cum sa alegi telefonul potrivit – Ghid de cumparare

telefon mobilAchiziţia unui telefon mobil de ultimă generaţie, potrivit profilului tău, este crucială din mai multe puncte de vedere. Este primordial să iei în calcul dimensiunile modelului, rezoluţia ecranului, sistemul de operare, şi lista poate continua. Nu trebuie omise din ecuaţie preţul sau abonamentul.

Text de: Daniel Chira

Evoluţia tehnologică a telefoanelor mobile şi apariţia de modele noi bianual, cu funcţii dintre cele în mai avansate, complică lucrurile atunci când decidem achiziţia unui companion mobil. Dincolo de factorul estetic trebuie să luăm în calcul o mulţime de alte elemente, unul mai important decât altul. Deci, ce să fie? Un smartphone cu tastatură software sau un smartphone cu tastatură hardware? Sau totuşi un telefon mobil clasic? Pentru a veni în sprijinul tău, pe paginile următoare îţi prezentăm un ghid ce conţine mai mulţi factori de care trebuie să ţii cont atunci când decizi că a venit momentul să cumperi un smartphone.

Smartphone sau telefon mobil
Smartphone-urile cu tastatură fizică se află în vârful lanţului trofic şi vin echipate cu cele mai recente sisteme de operare (Android, Apple iOS, Microsoft Windows Phone, BlackBerry OS), procesoare rapide, memorie de capacitate mare (ce poate fi expandată), ecrane de ultimă generaţie, camere foto de peste 8 megapixeli, multiple conexiuni de date etc. Prin prisma celor enumerate, acestea sunt de regulă şi cele mai scumpe de pe piaţă. Imediat după acestea găsim smartphone-urile cu tastatură hardware. Chiar dacă în unele cazuri acestea suferă la capitolul funcţii şi dotări, nu trebuie să surprindă pe nimeni că uneori sunt apropiate ca preţ de modelele din prima categorie. Pe ultima poziţie găsim telefoanele mobile clasice (da, se mai lansează şi astfel de modele) care se adresează în special celor care folosesc telefonul pentru voce şi SMS.

Design, funcţii, preţ

Design-ul unui smartphone joacă un rol important (uneori, absolut greşit, primordial) atunci când se decide achiziţia. În primul rând vorbim de un dispozitiv care te va însoţi permanent şi care trebuie să îţi ofere satisfacţie atât din punct de vedere vizual cât şi din punct de vedere al capabilităţilor. Însă chiar dacă frumuseţea stă în ochii privitorului, trebuie avut în vedere faptul că un model mai pătrăţos nu poate fi transportat prea uşor în buzunarul de la pantaloni sau că nu poate fi ţinut uşor în mână (navigarea pe un smartphone trebuie să fie plăcută, rapidă şi să nu necesite eforturi susţinute). Grosimea şi greutatea sunt şi ele importante, deoarece câţiva milimetri sau câteva grame în plus se simt. Şi textura carcasei (metal, plastic, aliaje) şi protecţia oferită de aceasta trebuie analizată deoarece este de aşteptat ca smartphone-ul să fie suprasolicitat şi uneori chiar scăpat pe jos (trebuie să verifici cât costă o husă de protecţie).

Un alt factor important în ceea ce priveşte design-ul este uzura morală a dispozitivului. De exemplu, să presupunem că ai cumpărat un smartphone pe abonament, invariabil acest fapt presupune folosirea acestuia timp de 2 ani, ei bine peste un an, oare va mai face faţă pretenţiilor tale estetice? Mai ales că aproape toţi producătorii livrează semestrial modele noi sau upgrade-uri ale celor existente.

Funcţiile conţinute într-un smartphone sunt şi ele importante. Este de dorit să stabileşti din timp care dintre ele îţi sunt de folos, şi la care poţi să renunţi. Prezenţa unor funcţii pe care nu le foloseşti în mod curent, pot ridica semnificativ preţul modelului. Dacă vei folosi preponderent mobilul doar pentru convorbiri şi text (mail, fie şi pentru a posta unele mesaje pe reţele de socializare etc.) poate ar fi bine să îţi îndrepţi atenţia către un smartphone mai simplist, care să conţină o tastatură fizică şi de ce nu poate fi chiar un telefon mobil clasic.

Preţul unui smartphone joacă un rol central. Doreşti să cumperi un model cu abonament? În acest caz trebuie să calculezi care va fi costul lui la finalul contractului şi dacă abonamentul pentru care ai optat este în raport cu nevoile tale (minute incluse, trafic de date, mesaje etc.). Apoi trebuie să vezi dacă prietenii, familia folosesc acelaşi operator, ori dacă abonamentul include minute suficiente în toate reţelele. Structura abonamentului şi numărul de avantaje oferite de acesta este importantă şi în cazul în care călătoreşti des în străinătate.

Nu uita că un telefon mobil poate fi achiziţionat şi online, fără un abonament. Există mai multe site-uri româneşti dar şi străine ce comercializează smartphone-uri şi telefoane mobile, uneori la preţuri foarte bune. Desigur, poţi achiziţiona şi un model second-hand, însă în acest caz trebuie să-ţi asumi riscul ca acesta să fi trecut printr-un service ori chiar să fie furat.

Ecrane sub lupă

Cele mai întâlnite ecrane sunt LCD (cristale lichide), Retina (denumire folosită de Apple pentru produsele sale, tehnologie tot pe cristale lichide, dar cu densitate mai mare a pixelilor) şi AMOLED (ecrane Active Matrix OLED, sunt cele mai populare pe piaţă). În acest moment sunt lansate pe piaţă mai multe modele de smartphone-uri cu ecran mare (de la 4,7 inchi la 5,5 inchi), mediu (de la 4 inchi la 4,5 inchi) şi mic (sub 4 inchi). Smartphone-urile cu ecran mare se apropie încet-încet de dimensiunile unei tablete mini (7 inchi) şi abundă în funcţii de top. Ecranul mare face ca acestea să ofere o experienţă multimedia completă când vorbim de vizionarea de filme, navigarea pe Internet ori editarea de documente, email-uri etc. Însă, prezenţa unui ecran mare face ca manevrarea smartphone-ului să fie efectuată cu două mâini (sau cu un pen). În acest condiţii, un smartphone  este uşor inconfortabil de ţinut într-o mână atunci când vorbeşti de pe el.

Smartphone-urile cu ecran mediu sunt cele mai des întâlnite pe piaţă, dimensiunile acestora oferind un raport bun la capitolele funcţionalitate şi divertisment, totul la un preţ mai accesibil decât modelele cu ecran mare. Sunt şi mai uşor de manevrat (cu o singură mână) dar şi de transportat. Smartphone-urile cu ecran sub 4 inchi au o cotă bună de piaţă, deşi la prima vedere ai crede contrariul. Un prim plus este dat de ultra-portabilitatea acestora, bateria care rezistă mai mult şi nu în ultimul rând de faptul că sunt relativ uşor de manevrat.

Mini-computer

Puţini utilizatori conştientizează faptul că un smartphone este un computer de buzunar, ce păstrează principalele caracteristici ale acestuia: sistem de operare, procesor şi memorie internă. Şi mai puţini realizează că aceste caracteristici pot deveni volatile atunci când este lansat un nou sistem de operare, ce necesită o altă configuraţie. De aceea este primordial să fie verificată versiunea platformei de operare şi dacă terminalul permite efectuarea de upgrade-uri. La momentul actual cele mai cunoscute platforme de operare sunt Android, Apple iOS, Microsoft Windows Phone şi BlackBerry OS. În general, acestea beneficiază de upgrade-uri anual, fiind aduse îmbunătăţiri de conţinut ori fiind lansat chiar un sistem complet nou. Chiar dacă toate platformele de mobil tind să ofere funcţii similare, unele dintre ele pot fi personalizate mai uşor (de exemplu Android permite producătorilor de smartphone-uri să personalizeze interfaţa platformei sau să creeze widget-uri proprii etc.) sau sunt închise (precum Apple iOS). Este bine deci înainte de a cumpăra un smartphone, să stabileşti care sistem de operare se potriveşte mai bine profilului tău.

Procesorul ocupă un loc central în arhitectura smartphone-ului, iar puterea acestuia se răsfrânge asupra bunei funcţionări a modelului. În prezent, cele mai potente şi rapide procesoare sunt cele quad core. Ca un punct de pornire a evaluării procesorului (pe lângă informaţiile legate de frecvenţă) este bine de reţinut că un număr mai mare de core-uri este un lucru pozitiv şi chiar vital pentru operarea acestuia. Puterea procesorului mai este importantă atât în navigarea pe internet cât şi atunci când se descarcă/iniţiază o aplicaţie.

Memoria internă trebuie şi ea atent analizată. În prezent pe piaţă există smartphone-uri care includ o memorie internă de 8, 16, 32, 64 GB şi modele care permit suplimentarea acesteia prin card-uri de memorie. Trebuie avut în vedere că o memorie mare permite descărcarea unui număr extins de aplicaţii, fără a fi nevoie să ştergi frecvent din ele. Esenţial este deci să ştii din timp cât spaţiu oferă un smartphone şi cât costă un card de memorie (în cazul în care smartphone-ul permite ca memoria să fie extinsă).

Alte caracteristici importante

Camera cu care vine dotat un smartphone are şi ea un rol important şi, chiar dacă ai crede că prezenţa unui număr mare de megapixeli este de bun augur, uneori această judecată poate fi eronată. Există mai mulţi factori decisivi: senzorul, calitatea obiectivului, focusul, rapiditatea de a face fotografii în rafală etc. Este bine deci să testezi modul în care camera realizează fotografii sau înregistrează video (atât în condiţii de iluminare externă puternică, cât şi în spaţii închise). La fel de important este şi modul cum fişiere foto sau video pot fi transferate (wireless, pe email, cloud sau cu ajutorul unui cablu) pentru a evita costurile ulterioare.

Prezenţa unui set de căşti în pachetul de bază este binevenită, însă nu te aştepta ca acestea să fie întotdeauna extraordinare, deşi unii producători de smartphone-uri au început să livreze modele ce includ căşti semnate de companii renumite în domeniu. Verifică şi acest aspect pentru a preveni din timp o achiziţie ulterioară.

Am ales să vorbesc la final de bateria inclusă într-un smartphone. Ei bine, este o realitate faptul că dacă aceasta nu are putere, toate cele enunţate până acum devin inutile. În general, smartphone-urile vin echipate cu baterii cu putere de la 1200 mAh şi până la 3100 mAh. Pentru a-ţi face o idee mai clară despre puterea acesteia, verifică numărul de ore în utilizare (convorbire, navigare Internet/rulare fişiere video/standby) permis de ea.

În loc de final

Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este numărul de accesorii de care ai nevoie: de la carcasă de protecţie, până la dispozitiv de încărcare auto sau headset Bluetooth. Ce costuri noi produc acestea? Mai trebuie ţinut cont şi de perioada de garanţie a unui smartphone. Ce presupune aceasta, ce tip de daune acoperă şi cum poate fi extinsă (dacă este cazul)? Nu uita nici faptul că dacă tocmai ai cumpărat un smartphone, ai devenit posesorul unui de computer de buzunar şi de aici încolo există posibilitatea să te confrunţi cu apariţia de programe malware şi chiar viruşi pe el. Preventiv poţi achiziţiona şi un antivirus pentru mobil. Tot cu factor de protecţie trebuie să iei în calcul şi varianta pierderii sau furtului. Pentru prima situaţie ar fi bine să te gândeşti la varianta unei asigurări, în timp ce priveşte posibilitatea de furt ar fi bine să îţi iei măsuri de prevedere pentru securitatea datelor de pe smartphone. Şi nu uita nici faptul că există pe piaţă mai multe aplicaţii şi servicii care permit ştergerea informaţiilor în cazul în care eşti victima unui furt. În lumina celor spuse, nu îmi rămâne decât să îţi doresc spor la cumpărături inteligente!