Bitdefender avertizează: Jocurile pentru Android colectează date despre utilizator

Scris de | 26 martie, 2013
Bitdefender avertizează: Jocurile pentru Android colectează date despre utilizator

speed parking 3DConform companiei Bitdefender, aproximativ 13% din jocurile disponibile în magazinul de aplicaţii Google Play colectează date despre utilizator. Aceste jocuri distribuie mai apoi datele personale unor companii de publicitate.

Cei de la Bitdefender au oferit ca exemplu jocul Speed Parking 3D, pe locul 35 în Google Play în topul celor mai descărcate aplicații gratuite în România, cu peste 4 milioane de utilizatori activi. Aplicația solicită diverse informații de care poate sau poate să nu aibă nevoie pentru funcționare, printre care și  numărul de telefon. Această funcție a jocului îl expune nu doar pe utilizator, dar și pe prietenii acestuia, persoane cu care el vorbește la telefon. În plus, programul îi înregistrează și adresa de email.

O tactică de marketing tot mai des folosită este abordarea directă a potențialilor clienți prin trimiterea de SMS-uri promoționale. Numerele de telefon incluse în astfel de campanii nu sunt întotdeauna ale unor clienți care le-au dezvăluit cu bună știință, ci și ale unor utilizatori de diverse programe ce expun datele personale fără un acord explicit din partea clientului.

Alte aplicații din topul celor mai descărcate în România care înregistrează informații confidențiale de care n-ar avea nevoie sunt Fingerprint Lock Scanner, ce încarcă numărul de telefon către baze de date terțe sau Rubik’s Cube 3D și Speedtest.net care, în plus, înregistrează și locația utilizatorului. Mai mult decât atât Rubik’s Cube 3D accesează și fotografiile din terminal.

Etichete: , , , ,