Crezi că ai telefonul virusat? Descoperă cele 5 semne care ar trebui să te pună pe gânduri

⇣ Sari la articol
Crezi că ai telefonul virusat? Descoperă cele 5 semne care ar trebui să te pună pe gânduri

Nu de puţine ori atunci când telefonul începe să se comporte ciudat sau aplicaţiile dau crash te întrebi dacă nu cumva smartphone-ul tău ar putea fi virusat.  Cei de la Bitdefender ne prezintă câteva semne care ar trebui să te pună în gardă şi să te determine să apelezi la o soulţie de securitate de tip antivirus.

  1. Factura crescută – Mulţi dintre virușii  Android ce infectează terminalele trimit SMS-uri la numere cu suprataxă. Efectele se văd imediat în facturile telefonice, însă unii dintre virușii de tip troian acționează ceva mai discret. Ei pot trimite câte un mesaj o dată pe lună pentru a nu trezi suspiciuni sau se pot dezinstala automat după o lovitură de proporții în bugetul utilizatorului.
  2. Trafic de date crescut- Virușii care transferă date către terți pot fi detectați dacă studiați factura aferentă planului de date. Pot apărea astfel vârfuri de download și upload ce indică faptul că cineva sau ceva extrage date personale din telefon (poze, email-uri, etc). Prin setarea unui volum de trafic limită vă puteți da seama rapid dacă terminalul este infectat cu un virus care vă fură date.
  3. Bateria se descarcă suspect de repede – Dacă nu instalează foarte multe aplicații și nu desfășoară alte acțiuni ce consumă rapid bateria telefonului, utilizatorii de terminale cu Android știu, în general, cam care e durata de viață a acesteia. Unii viruși se pot da de gol prin faptul că generează un consum neobișnuit de ridicat al bateriei.
  4. Scăderea performanţei – În funcție de specificațiile tehnice ale terminalului, infecția cu viruși poate cauza serioase probleme în ceea ce privește performanța, întrucât aceștia vor încerca să citească, să scrie sau să redirecționeze date din terminal. Verificarea memoriei RAM (Random Acces Memory) sau a consumului procesorului poate scoate la iveală prezența virușilor activi pe telefon.5
  5. Apeluri întrerupte – Virușii de mobil pot afecta apelurile realizate de pe terminal sau pe cele primite. Convorbirile întrerupte sau alte interferențe neobișnuite pot scoate la iveală existența unor aplicații periculoase. Dacă observați că serviciul nu funcționează cum trebuie, contactați operatorul și verificați dacă întreruperile au la bază probleme apărute în rețea. Dacă răspunsul este negativ atunci e posibil ca cineva să încerce să vă intercepteze convorbirile.