Nokia X este disponibil în România. 75% dintre aplicațiile Android pot fi transferate în Nokia Store

Scris de | 9 aprilie, 2014
Nokia X este disponibil în România. 75% dintre aplicațiile Android pot fi transferate în Nokia Store

Nokia X, primul smartphone al companiei cu sistem de operare Android, este, începând cu această săptămână, disponibil oficial în oferta magazinelor din țară la un preț aproximativ de 500 de lei. Nokia X+ și Nokia XL vor fi disponibile în perioada următoare la prețuri de 99 de euro, respectiv 109 euro.

nokia-x

Nokia X și XL sunt primele smartphone-uri finlandeze care utilizează sistemul de operare Android, dar aproape toate serviciile de la Google au fost înlocuite cu aplicații Microsoft (Here Maps, One Note). Practic, nu se oferă acces la magazinul obișnuit de aplicații, Google Play, ci s-a realizat un nou tip de Store, iar dacă o aplicație nu este disponibilă oficial aici se pot accesa și alte Store-uri (12 de astfel de magazine de aplicații, ex: 1MobileMarket).

75% dintre aplicațiile disponibile în Google Play pot fi portate în magazinul proprietar Nokia fără a modifica nici măcar o linie de cod, iar restul de 25% (majoritatea care includ servicii de localizare și notificări push) necesită modificări minore care pot fi realizate în aproximativ 8 ore de lucru. Cele mai populare aplicații au fost deja transferate în magazinul de aplicații Nokia, iar cele mai utilizate aplicații românești pot fi descărcate pe noua gamă de smartphone-uri Nokia cu Android (Cinemagia, Okazii, TransportUrban, Seenow, Mercador, Auto.ro, Dex etc).

Dezvolatorii care vor să facă transferul aplicațiilor în noul magazin pot încărca fișierele APK pe site-ul Nokia, acolo unde vor vedea în timp real dacă aplicațiile sunt compatibile și pot fi încărcate imediat dacă răspunsul este unul pozitiv.

Noile smartphone-uri Nokia cu Android sunt o extensie a dispozitivelor Lumia din portofoliu, având la bază o interfață apropiată, bazată pe Tile-uri. Focusul companiei va rămâne pe gama Lumia cu Windows Phone, dar în piețele emergente vor miza serios și pe noile modele, care coboară serios la preț până aproape de 100 de euro.

Caracteristicile tehnice ale modelelor Nokia nu sunt de top, dar experiența de utilizare este una extrem de fluidă. În testele sintetice de benchmark realizate la evenimentul de lansare a obținut 2795 de puncte în Quadrant și 7432 în Antutu. Avem de-a face cu un ecran IPS capacitiv de 4 inchi, un procesor dual-core la 1 GHz și 512 MB memorie RAM, o cameră principală de 5 megapixeli (frontală de 3 megapixeli) și o baterie de 1.500 mAh. În plus, smartphone-ul Nokia X poate funcționa cu două SIM-uri simultan și este disponibil într-o varietate de culori: verde aprins, roșu aprins, cyan, galben, negru și alb.

Nokia X este disponibil în România la magazinele online pentru un preț cuprins între 469 și 669 lei, iar la Orange poate fi achiziționat gratis împreună cu un abonament. Nokia X+ și Nokia XL vor fi disponibile în perioada următoare, la prețuri aproximative de 99 euro, respectiv 109 euro.

Etichete: , , , , , , , , , ,