Raymond Wang din Canada a câștigat marele premiu de 75.000 de dolari la Intel ISEF

Marele premiu la Intel International Science and Engineering Fair a fost obținut de un tânăr canadian care a creat un sistem pentru îmbunătățirea calității aerului în avioane

Scris de | 18 mai, 2015
Raymond Wang din Canada a câștigat marele premiu de 75.000 de dolari la Intel ISEF

Raymond Wang, în vârstă de 17 ani, din Canada a obținut locul intâi la ediția din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) pentru invenția sa, un sistem de admisie a aerului din cabinele de avion pentru îmbunătățirea calității aerului și reducerea transmiterii bolilor.

Raymond WangSistemul lui Wang îmbunătățește disponibilitatea aerului proaspăt în cabină cu mai mult de 190% reducând în același timp concentrația inhalării agenților patogeni cu până la 55 de ori față de modele convenționale. Sistemul poate fi încorporat cu ușurință în avioanele existente, fără costuri mari. Wang a primit Premiul Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în onoarea co-fondatorului Intel.

Intel ISEFNicole Ticea, de 16 ani, din Canada a primit unul din cele două Premii Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unui dispozitiv accesibil, ușor de utilizat în combaterea ratei ridicate a infecției nediagnosticate cu HIV în comunitățile cu venituri reduse. Dispozitivul de unică folosință nu necesită utilizarea energiei electrice și oferă rezultate într-o oră, iar realizarea lui este așteptată să coste mai puțin de 5 dolari. Ticea a înființat deja propria companie care a primit recent o finanțare de 100.000 dolari pentru a continua dezvoltarea dispozitivului.

Karan Jerath (18 ani) din Friendswood, Texas, a primit celălalt Premiu Intel Foundation Young Scientist în valoare de 50.000 de dolari pentru pentru rafinarea și testarea unui sistem care să permită refacerea rapidă și în siguranță a unei conducte submarine de petrol în urma unui explozii. Jerath a dezvoltat o carcasă de izolare mai bună care separă gazele naturale și petrolul de apa oceanului, poate sta la diferite adâncimi, avea variate dimensiuni și compoziții fluide și poate preveni formarea potențialei colmatări a metanului hidrat.

isef_2015“Intel consideră că tinerii sunt cheia viitoarelor inovații și că pentru a face față provocărilor globale de mâine, avem nevoie ca elevi din toate mediile să se implice în știință, tehnologie, inginerie și matematică”, a declarat Wendy Hawkins, directorul executiv al Fundației Intel. “Sperăm ca acești câștigători să inspire și alți tineri să își urmeze interesele în aceste domenii și să-și folosească ingeniozitatea, curiozitatea și creativitatea pentru binele comun”, a mai spus Hawkins.

Ediția acestui an a Intel ISEF a adunat aproximativ 1.700 de tineri din 422 de târguri afiliate din peste 75 de țări, regiuni și teritorii. Pe lângă cei trei mari câștigători, aproximativ 600 de finaliști au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 20 de câștigători la secțiunea „Cel mai bun din categoria”, care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundația Intel a premiat cu granturi de câte 1.000 de dolari școala fiecărui câștigător și târgul afiliat pe care aceștia l-au reprezentat.Echipa MoodFlux si Bogdan Georgescu, IntelRomânia a fost reprezentată la ediția din acest an a Intel ISEF de șase elevi din București și Solca, județul Suceava. Proiectele elevilor români au acoperit o gamă largă de domenii, de la instrumente optice configurabile la energii regenerabile prin care poate fi scoasă energie electrică și din vibrațiile podelei unei săli de sport și până la un mall virtual de aplicații pentru smartphone.Echipa Badrobot si Bogdan Georgescu, Intel

 

Etichete: , , , , , , , ,