Intel întrerupe suportul pentru discurile Blu-ray UHD în cele mai noi cipuri pentru PC

Scris de | 22 ianuarie, 2022
Intel întrerupe suportul pentru discurile Blu-ray UHD în cele mai noi cipuri pentru PC

Cele mai recente PC-uri și laptop-uri alimentate cu Intel nu vor mai putea acționa ca player media pentru filme 4K HDR, deoarece compania a eliminat suportul pentru tehnologia SGX (Software Guard Extension), necesară pentru a reda discuri Blu-ray UHD.

SGX este un mecanism de securitate DRM (Digital rights management) necesar pentru a sprijini redarea discurilor Blu-ray UHD protejate pe computere. Intel a susținut SGX din 2016, când și-a lansat cipurile Sky Lake Core i-6000. Dar recent, au fost găsite mai multe vulnerabilități de securitate în software care au dus la eliminarea acestuia.

Deoarece relativ puține PC-uri conțin unități de disc, este puțin probabil ca mutarea să afecteze mulți utilizatori. Cu toate acestea, CyberLink, care produce aplicația de redare media PowerDVD, care vine la pachet cu computerele, a avertizat că, deși procesoarele mai vechi continuă să accepte SGX, aceasta ar putea fi retrasă în viitoarele actualizări ale driverelor.

Pagina de întrebări frecvente a Cyberlink a abordat problema, spunând că „eliminarea capacității SGX, precum și compatibilitatea acesteia cu actualul sistem de operare Windows și driverele, au creat un obstacol semnificativ pentru CyberLink în ceea ce privește continuarea oferirii de filme Ultra HD Blu-ray. redare în software-ul nostru player.

„Ca urmare, CyberLink a stabilit că nu mai este posibil să accepte redarea Ultra HD Blu-ray pe procesoare și sisteme Windows mai noi”.

Schimbarea va afecta doar Blu-ray 4K, așa că puteți reda în continuare discuri 1080p, iar în prezent sunt afectate doar cipurile sale din generația a 11-a și a 12-a. Cu toate acestea, utilizatorii preocupați cu hardware care conține cipuri din seria 7000, 8000, 9000 și 10000 ar putea dori să fie precauți la următoarea instalare a unei actualizări.

Întrebarea care se pune acum este: a venit timpul să achiziționezi un player Blu-ray?

Etichete: , , ,