ASUS RT-AC87U review: Performant, cu acoperire mare

ASUS RT-AC87U este un router extrem de mai rapid, ce care asigură un semnal stabil pe o suprafață extrem mare, datorită celor 4 antene. Mai în glumă, mai în serios, ai putea să dai internet la un întreg cartier, dar trebuie mai întâi să decizi dacă chiar ai nevoie de așa o bestie, pentru că și prețul este pe măsura rezultatelor.

Scris de | 26 mai, 2015
ASUS RT-AC87U review: Performant, cu acoperire mare

Conform NetIndex, România este pe locul trei în lume la viteza de descărcare de pe in­ternet, după țări precum Singapo­re și Hong Kong. Ei bine pentru a profita din plin de acest fapt, avem nevoie de un router perfor­mant, care să ofere o conexiune wireless stabilă și viteze de acces extrem de rapide. Routerul de pe masa noastră de testare este, astăzi, cel mai bun dispozitiv de acest gen pe care am avut ocazia să-l testăm, atât ca viteze de descărcare, dar și ca acoperire wireless, dar el este destinat, în primul rând, pentru business-urile mici și apoi pentru utilizatorul casnic, avid după o viteză care să atingă exact ceea ce promite providerul.

Design reușit

Este un avion? O rachetă? Un OZN? Nu, este doar routerul ASUS RT-AC87U, o mică bestie care urmează îndeaproape un design conturat de laptop-urile ASUS din seria Republic of Gamers și care amintește de avioanele de vânătoare.

asus-rt-ac87

În general, în tehnologie mai mare poate însemna mai bun. Spațiul mai mare de sub carcasă permite o tehnologie mai bună și așa stau lucrurile și în cazul mode­lului RT-AC87U. Routerul este de un negru mat, cu o zonă centrală pe care este poziționat logo-ul ASUS și cu margini futuristice, cu o tex­tură diamant, care formează jocuri de lumină în funcție de iluminare. LED-urile devin albastre atunci când este conectat la priză și sunt poziționate în partea din față, acolo unde vom mai găsi și un port USB 3.0, ascuns în spatele unui căpăcel din cauciuc, dar și două butoane fi­zice, LED și Wi-Fi, primul va stinge luminile LED, iar al doilea va porni, opri rețeaua wireless printr-o singu­ră apăsare de buton.

asus-rt-ac87u

 

În ce privește conectivitatea, în partea din spate avem un port WAN pentru conexiunea la inter­net, 4 porturi LAN pentru conecta­rea pe cablu și unul USB 2.0. Tot pe spate se mai observa butonul WPS pentru conectarea rapidă a unui dispozitiv, butonul de resetare, cel On/Off, mufa pentru alimentare și cei patru conectori pentru antene. Fiind vorba de un router care tre­buie să suporte viteze de transfer de cea mai bună calitate și care in­tegrează un hardware performant, pe laterale și în zona din spate se observă grilajele pentru ventilație.

Performanțe din plin

ASUS RT-87U este primul router cu antenă 4×4 MiMo cu tehnolo­gie AiRdar și în teorie asigură o acoperire de până la 465 de metri pătrați, cu cele mai bune viteze de transfer, cu o lățime de bandă de până la 2334 Mbps, împărțiți în 1734 Mbps pe frecvența de 5 GHz și de până la 600 Mbps pe banda de 2,4 GHz.

În practică, testat cu un abo­nament Fiberlink 1000 și cu o conexiune prin cablu, am obținut o viteză medie aproximativă de 920 Mbps, un rezultat foarte bun comparativ cu modele similare de la concurență. În ce privește rezul­tatele conexiunii wireless, trebuie să specificăm că tehnologia 4×4 MiMO-MU este utilizată pentru prima oară de către un producă­tor și nu poate fi exploatată la ma­xim din cauza lipsei de dispozitive compatibile, în plus standardul 802.11ac nu este prezent pe toate laptop-urile și smartphone-urile de pe piață. Chiar și în aceste condiții, am reușit să atingem o viteză me­die de descărcare de aproximativ 125 de Mbps situat în aceeași ca­meră pe banda de 2,4 GHz, iar pentru testele efectuate în banda de 5 GHz vitezele au urcat cu până la 30%, dar diferă foarte mult și echipamentele de pe care se face testare și cât de performantă este placa de rețea utilizată.

RT-87U_Product (2)

Nu știu câți dintre cei care ne citesc sau care merg la raft să cum­pere un router sunt interesați de caracteristicile tehnice dincolo de viteză, porturi și spectrul de frecvențe, dar acest model reușește să atingă performanțele enumerate mai sus cu ajutorul unui chipset dual core Broadcom BCM4709 care urcă până la o frecvență de 1 GHz și este dedicat pentru conec­tarea pe cablu sau port USB și pe banda de 2,4 GHz, iar un al doi­lea chipset, Quantenna QT3840 la 500 MHz, are grijă conexiunile pe 5 GHz. Cel de-al doilea chipset este responsabil pentru suportul celor patru fluxuri spațiale și pentru păstrarea performanțelor la nivel înalt atunci când sunt conectați mai mulți utilizatori. Pe scurt, 4×4 MIMO-MU (Multiple In Multiple Out – Multi User). Pe lângă cele două procesoare, RT-AC87U are încorporată o memorie RAM de 256 MB și o memorie flash de 128 de MB.

În ce privește acoperirea wire­less, routerul a reușit să acopere fără probleme un apartament de 80 de metri pătrați cu până la 50% din putere în toate camerele. Vite­za scade proporțional cu distanța, dar contează mult și structura pereților și traseul pe care undele wireless ajung la utilizator.

asus-rt-ac87u

AsusWRT este interfața cu care ASUS ne-a obișnuit deja de la generațiile anterioare, iar modelul RT-AC87U se poate instala fără ajutorul unui CD inclus în pachet. Instalarea se face în 3 pași rapizi și după instalare se vor descoperi noi funcții integrate de ASUS. AiPro­tection încorporează o tehnologie de securitate performantă realiza­tă de Trend Micro, pe 3 planuri, și care blochează adresele potențial periculoase și vă informează în ca­zul în care un dispozitiv infectat se conectează în rețea. AiCloud conectează rețeaua ta în cloud, iar printr-o aplicație pentru iOS sau Android vei putea accesa și partaja fișiere.

Concluzie

ASUS RT-AC87U este cel mai performant router pe care am avut ocazia să-l testăm, cu viteze pe cablu și wireless foarte bune și o acoperire pe suprafață mare. Se remarcă printr-un design apropiat de gama de laptop-uri ROG, prin tehnologia 4×4 MIMO-MU și un hardware performant, iar prețul ajunge până la aproximativ 1.279 lei în oferta magazinelor online.

Etichete: , , ,