Huawei România cere retragerea proiectului de lege privind rețelele 5G

Huawei România, furnizor de echipamente pentru rețelele telecom, a cerut retragerea unui proiect de lege care ar urma să reglementeze condițiile în care se vor dezvolta rețelele 5G.

Scris de | 26 august, 2020

Reprezentanții companiei au subliniat în cadrul unei dezbateri publice că acest proiect nu are un studiu de impact și ar ridica probleme privind libera concurență din piața telecom.

„Din punct de vedere al companiei se impune retragerea proiectului de lege, deoarece aspectul esențial care lipsește este studiul de impact și consultarea cu piața de telecom (operatori, producători, consumatori)”, a spus Ion Dragne, avocatul Huawei.

Dragne a mai spus că proiectul de act normativ ar încălca legislația europeană și ar putea fi declarat invalidat într-un test de constituționalitate. Avocatul a precizat că Huawei cere ca în lege să fie incluse criterii tehnice privind echipamentele pentru rețea care să fie evaluate de experți români cum ar fi cei de la Administrația Națională pentru Administrare și Reglementare în Comuncații (ANCOM).

O altă prevedere contestată de Huawei se referă la retragerea treptată a actualelor tehnologii de comunicare electronică 3G și 4G. Echipamentele Huawei au fost utilizate de către operatorii telecom din România pentru dezvoltarea acestor rețele, iar prin noua lege va fi prevăzut un termen de 5 ani pentru excluderea acestora. Dragne a susținut că asemenea măsură ar încălca dreptul la proprietate.

Riscul amânării licitației pentru rețele 5G

În cadrul aceleiași dezbateri, analistul telecom Nicolae Oacă a susținut că proiectul de lege ar fi trebuit să stea în consultare public cel puțin 30 de zile și nu 14 zile. Oacă a comentat că această variantă de act normativ ar trebui retrasă deoarece „este o intervenție abruptă pe piața telecom”. Mai mult, Oacă a avertizat că proiectul de lege ar periclita procedura de licitație pentru spectru 5G și ar putea conduce la amânarea ei cu încă un an.

Reprezentanții guvernamentali au anunțat în mai multe rânduri că licitația pentru 5G la care sunt invitați operatorii telecom ar trebui demarata până la finalul acestui an. Licitația a fost amânată în mai multe rânduri, fiind necesară legiferarea unui memorandum semnat anul trecut între România și SUA pe marginea securității rețelelor 5G.

„Memorandumul vorbește clar despre o excludere a Huawei”, a spus Cornel Lozneanu, vice-președinte executiv Camera de Comerț și Industrie România-China, în cadrul dezbaterii. El a adăugat că că anumite paragrafe din proiectul de lege sunt „copy-paste” din memorandumul semnat toamna trecută.

Sergiu Zaharia, specialist securitate cibernetică în cadrul Huawei România, a subliniat că proiectul de lege supus dezbaterii „nu conține cuvântul tehnic”.

„Complexitatea rețelelor 5G este una mare, iar una astfel proiect trebuie să detalieze criterii tehnice pentru măsuri de securitate implementate la nivelul produselor”, a spus Zaharia.

Pe de altă parte, deputatul PNL Pavel Popescu, secretar în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a spus că „această lege apără interesele României și ale cetățenilor români”.

În plus, asociații care militează pentru drepturile consumatorilor au cerut ca proiectul să includă studii clare privind eventualul impact al rețelelor 5G asupra sănătății umane. Reprezentații organizațiilor care se opun utilizării rețelelor 5G au cerut retragerea proiectului.

Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G stabilește un mecanism de autorizare prealabil pentru echipamentele integrate în rețea. Regimul de autorizare pentru producătorii de tehnologii, echipamente și software pentru 5G are în vedere eliminarea riscurilor la adresa securității naționale și apărării naționale.

Autorizația ar urma să fie acordată de premierul României după acordul prealabil obținut în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Etichete: , , ,