Cum vrea Huawei să evite consecințele restricțiilor impuse de Statele Unite ale Americii

Scris de | 2 noiembrie, 2020
Cum vrea Huawei să evite consecințele restricțiilor impuse de Statele Unite ale Americii

Scandalul de proporții dintre producătorul chinez Huawei și Guvernul American nu dă semne că s-ar termina prea curând. Pornită în urmă cu un an și jumătate, disputa dintre Donald Trump și Huawei a dus la consecințe destul de serioase pentru producătorul de smartphone-uri, printre care și retragerea dreptului de a folosi suita de aplicații a Google.

Însă problema Huawei nu este doar la software. Compania chineză a fost mereu dependentă de cipurile produse de americani, iar de curând Huawei a primit și interdicția de a le mai folosi pe produsele care au capacitate 5G. Prioritatea Huawei este acum găsirea unei soluții de urgență, și se vede forțată să mute producția de cipuri 5G intern, în China. Pe scurt, companiile americane nu mai au voie să exporte semiconductori în țara asiatică.

Soluția găsită de Huawei este deschiderea unei fabrici locale de cipuri în Shanghai, una care ar urma să folosească tehnologie locală în loc de cea americană, notează Financial Times. Acest fapt ar urma să asigure stocurile necesare producției de smartphone-uri și gadget-uri, însă situația nu este chiar atât de simplă la prima vedere.

Inițial, fabrica ar urma să producă procesoare low-end, cu o tehnologie de fabricare pe 45nm, una învechită, care era folosită de liderii din domeniu în urmă cu 15 ani. Planul este însă unul pe termen lung, iar începând cu anul 2022 tehnologia folosită ar urma să fie actualizată rapid la una pe 28nm, ceea ce i-ar perminte companiei din Shenzen să producă TV-uri Smart, și alte dispozitive IoT (Internet of Things) folosind cipuri produse în China.

În acest moment, Huawei are suficiente resurse logistice pentru a produce smartphone-uri și alte gadget-uri pentru încă doi ani, iar pentru ca stocurile acumulate să fie suficiente pe o perioadă mai lungă este nevoie de găsirea unui furnizor local pentru procesoarele low-end.

Etichete: , , , , ,