Agenția Spațială Europeană devine „gunoierul orbitei terestre”

Scris de | 27 noiembrie, 2020
Agenția Spațială Europeană devine „gunoierul orbitei terestre”

Una dintre consecințele mai puțin favorabile a numărului din ce în ce mai mare de sateliți și obiecte care orbitează Pământul este supra-aglomerarea zonei de spațiu din proxima vecinătate a planetei noastre.

Fiind pentru prima dată în istoria omenirii când se ridică această problemă la fileu, agențiile spațiale au început să caute soluții pentru ca resturile cosmice să nu devină o problemă care să pună în pericol integritatea sateliților sau chiar pe cea a Stației Spațiale Internaționale. 

ESA (Agenția Spațială Europeană) a semnat un contract cu ClearSpace SA, companie înființată special în scop de „curățare” orbitală, în valoare de 86 de milioane de euro, anunță site-ul oficial al agenției.

Prima misiune de salubrizare în spațiu se va numi ClearSpace-1. Aceasta se va „întâlni” cu un adaptor de încărcătură lansat cu ceva vreme în urmă și care a fost abandonat pe orbită, pentru ca apoi să îl împingă spre atmosfera terestră unde va arde la reintrare.

Adaptorul Vespa, cel care se va dezintegra, are o masă de 112 kilograme și dimensiuni similare unui satelit mai mic. ESA atrage atenția asupra gunoiului lăsat în urmă de 60 de ani de explorare spațială, mai mult de 5500 de lansări care au dus pe orbită 42.000 de obiecte care sunt urmărite în permanență de la sol.

Misiunea ClearSpace-1 are rolul de a demonstra fiabilitatea unei astfel de soluții în viitor, atunci când orbita terestră se va aglomera și mai tare.

Etichete: , , ,