Românii care apără Pământul de asteroizi

Scris de | 7 decembrie, 2020
Românii care apără Pământul de asteroizi

O echipă de experți de la Atos România participă la HERA, prima misiune de apărare planetară a Agenției Spațiale Europene (ESA) în colaborare cu NASA, care își propune să determine cum pot fi deviați asteroizii astfel încât să nu lovească planeta noastră.

Obiectivele științifice și tehnice ale HERA sunt fără precedent, misiunea vizând punerea bazelor unei capacități de protecție planetară. Misiunea are ca scop să determine dacă manevra de deviere a unui asteroid periculos de la traiectoria de coliziune cu Pământul este strategia potrivită pentru a preveni o amenințare reală și, pentru a afla acest lucru, va lansa un test de deviere.

În timpul misiunii HERA, o echipă de oameni de știință și experți de la Atos România va testa sistemele de manipulare a datelor la bordul sondei spațiale, în timpul procedurilor de asamblare și a etapelor de integrare și verificare.

De asemenea, aceștia vor sprijini dezvoltarea de software de zbor, a interfețelor de monitorizare a încărcării și executării, precum și a interfețelor de diagnostic pentru procesorul de zbor. Echipa multidisciplinară include experți Atos în proiectarea, dezvoltarea, validarea și integrarea de soluții software și hardware, în special în domeniile frecvențelor radio și circuitelor de alimentare.

„Misiunea HERA este un pas major în protejarea planetei noastre, iar România va contribui decisiv la efortul global de apărare. Această misiune reprezintă un progres important în dezvoltarea capacității industriei naționale de a participa la misiuni spațiale cu impact. Prin această expediție către un sistem binar de asteroizi, respectiv deviația experimentală a rutei unuia dintre ei și observarea atentă a rezultatului, explorarea spațiului atinge un nou punct de reper în istoria umanității”, a declarat Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).

„Echipa Atos din Brașov lucrează de câțiva ani alături de ESA pentru a desfășura diverse misiuni spațiale și pentru a contribui la evoluția sistemelor de planificare și control ale misiunii. Totuși, aceasta este prima dată când participăm la o misiune de „apărare planetară”, care ne aduce noi provocări tehnice, dar și satisfacția că putem contribui la salvarea planetei, pe lângă eforturile noastre de digitalizare și decarbonizare. Suntem conștienți că nu există Planeta B „, a spus și Günther Lackner, VP, GM & Global Head of BU Space & Avionics la Atos.

Atos România este un centru de competență important pentru soluțiile globale Atos Space, un partener de încredere în călătoria către spațiu, și deține o vastă experiență în echipamente Electric Ground Support (EGSE), Sisteme de control a misiunii (MCS), Stații de sol (GS) și Federate Identity Management (FIM).

Activitățile EGSE desfășurate de Atos în România includ validarea componentelor de comunicații prin radiofrecvență, prin satelit, verificarea instrumentelor navetei spațiale și a fluxurilor de date, simularea comunicațiilor cu stațiile terestre, verificarea sistemelor electrice (panouri solare, baterii etc.), sistemelor centrale de coordonare a instrumentelor de verificare și control.

Specialiștii Atos din România au contribuit deja la diferite alte misiuni semnificative ale ESA și non-ESA, cum ar fi Euclid, Juice, Proba-3, MetOpSG, Platon, Sentinel 5 și 6 și OneWeb.

Etichete: , , , ,