Motivul pentru care unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume a decis să rezilieze contractul de sponsorizare cu Huawei

Scris de | 11 decembrie, 2020
Motivul pentru care unul dintre cei mai buni fotbaliști din lume a decis să rezilieze contractul de sponsorizare cu Huawei
FOTO via EPA

Nu este o noutate faptul că cei mai buni și mai cunoscuți fotbaliști din lume au parte de contracte individuale impresionante de sponosrizare, iar Antoine Griezmann de la Barcelona nu face excepție de la această regulă. Acesta a avut până de curând un angajament destul de bănos cu Huawei, fiind una dintre imaginile producătorului chinez de smartphone-uri și gadget-uri încă din anul 2017.

Însă, în urma celui mai recent scandal provocat de Huawei, și anume că autoritățile chineze se folosesc de tehnologia dezvoltată în Shenzen pentru a recunoaște facial persoanele care fac parte din comunitatea uigurilor, acesta a decis să rezilieze angajamentul. De-a lungul ultimilor ani, China a fost criticată intens de către organizațiile internaționale care militează pentru drepturile omului în ceea ce privește tratamentul rău apilcat minorității uigurilor.

Autoritățile statului asiatic ar fi închis o mare parte dintre uiguri în tabere de re-educare din cauza apartenenței acestora la religia musulmană. Deși China susține că a apelat la această metodă pentru a reduce riscul terorismului și pentru a le oferi acestora mai multe posibilități de integrare și angajare, critica internațională continuă.

Griezmann a luat decizia de a renunța la asocierea cu Huawei pentru posibila implicare a companiei în aceste tabere, declarând pe Instagram că a recurs la acest gest după ce „a auzit de suspiciuni fondate cum că Huawei ar dezvolta un sistem de alertă de uiguri”.

Griezmann nu este primul fotbalist care condamnă public tratamentul uigurilor din partea Chinei. Mesut Ozil, jucătorul echipei Arsenal, a condamnat public statul chinez și i-a numit pe membrii minorității musulmane din China „luptători care rezistă persecuției”. Acesta a atras critici asupra sa de la Beijing, iar autoritățile au anulat unul dintre meciurile lui Arsenal care urma să fie difuzat la TV.

În urma scandalului cu Antoine Griezmann, Huawei a emis un comunicat de presă prin care s-a declarat „tristă din cauza deciziei acestuia de a termina contractul de sponsorizare”. Mai mult, compania din China i-a înaintat acestuia o invitație oficială pentru a discuta mai multe pe marginea acestei chestiuni și pentru a-i oferi asigurări că nu există implicare din partea lor în acest subiect sensibil, notează BBC.

Etichete: , , ,