Uniunea Europeană face apel la o hotărâre care permite Apple să renunțe la taxe de 15,8 miliarde de dolari

Scris de | 2 februarie, 2021
Uniunea Europeană face apel la o hotărâre care permite Apple să renunțe la taxe de 15,8 miliarde de dolari
foto via @cnet.com

Uniunea Europeană dorește impozitele restante de 15,8 miliarde de dolari pe care Apple le datorează și face apel la o hotărâre judecătorească din iulie 2020 care scutea gigantul tehnologic de plată, a raportat luni Bloomberg.

Anul trecut, comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, a pierdut un caz major în care cerea companiei Apple să plătească impozite de aproape 16 miliarde de dolari pe veniturile pe care le-a direcționat prin unitățile sale din Irlanda. La acea vreme, Curtea Generală a UE a constatat că autoritățile nu au îndeplinit „standardul legal necesar” pentru a demonstra că Irlanda sau Apple încalcă dreptul internațional.

Hotărârea a fost o lovitură puternică a campaniei Vestager de a răspunde companiilor tehnologice masive pentru presupuse practici de afaceri monopoliste sau neloiale – și a stabilit un precedent care a permis Apple să continue să direcționeze aproape toate veniturile non-americane prin Irlanda, un paradis fiscal. Guvernul irlandez i-a oferit companiei Apple un avantaj nedrept față de alte companii, astfel încât autoritățile fiscale irlandeze au fost obligate să colecteze aproximativ 15,8 miliarde de dolari în impozite ulterioare.

Potrivit lui Bloomberg, într-un rezumat al recursului lor, Comisia Europeană a caracterizat hotărârea Tribunalului General nefondată, fără argumente legale, conținând „raționamente contradictorii” Nicole Robins, partener la firma economică Oxera din Bruxelles, a declarat pentru Bloomberg că pierderea acestui ultim apel ar reprezenta un „retrograd major” pentru autoritățile UE și „adoptă un standard mult mai ridicat de probe pentru a demonstra că astfel de decizii fiscale constituie un ajutor de stat ilegal.”

Dacă UE nu poate face progrese împotriva paradisurilor fiscale prin intermediul instanțelor judecătorești, acest lucru ar putea întări eforturile pentru adoptarea unei legi la nivelul UE care impune firmelor tehnologice și altor companii digitale să fie impozitate pe venituri la punctul de vânzare, nu pe profit. În timp ce opoziția SUA a depus eforturile, unele țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, pur și simplu își plătesc propriile taxe pe serviciile digitale. Administrația lui Donald Trump a răspuns cu indignare cerând ca Biroul Reprezentantului Comerțului SUA să declare aceste legi discriminatorii, dar în cele din urmă va depinde de Casa Albă a lui Joe Biden dacă va continua cu tarifele comerciale.

CEO-ul Apple, Tim Cook, a semnalat sprijin pentru un grup de 137 de țări, condus de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care negociază reguli fiscale internaționale uniforme pentru companiile tehnologice. Dar, în mod evident, el ar prefera ca orice reformă să fie în condiții favorabile pentru Apple. Luna trecută, Cook le-a spus reporterilor „Cred că în mod logic toată lumea știe că trebuie refăcut, aș fi cu siguranță ultima persoană care a spus că sistemul actual sau sistemul trecut a fost sistemul perfect. Sper și optimist că ei (OCDE) vor găsi ceva. ”

„Este foarte complex să știi să impozitezi o multinațională”, a adăugat Cook. „Vrem cu disperare să fie corect”. Apple a declarat Bloomberg într-o declarație că Tribunalul „a anulat categoric cazul comisiei în iulie și faptele nu s-au schimbat de atunci. După o analiză amănunțită a faptelor și a pretențiilor comisiei, instanța a fost clară în hotărârea lor că Apple a respectat întotdeauna legea în Irlanda, așa cum facem oriunde operăm. „

Etichete: , , ,

Sursa: European Union Appeals Ruling Letting Apple Skip Out on $15.8 Billion in Taxes