Apple a adăugat urmărirea perioadei de menstruație la aplicația iOS Health

Scris de | 10 martie, 2021
Apple a adăugat urmărirea perioadei de menstruație la aplicația iOS Health
foto via @theverge.com

Apple a adăugat urmărirea perioadei de menstruație la aplicația iOS Health și a lansat un studiu clinic asupra sănătății femeilor în 2019. Acum, echipa Apple Health Study are câteva date preliminare care afirmă că, da, există o varietate incredibilă de simptome pe perioada menstruației.

Constatările au fost făcute de primii 10.000 de participanți care s-au înscris în studiu folosind aplicația iPhone Research și au furnizat date demografice. Din acest număr, 6.141 de participanți au înregistrat simptome ale perioadei, iar cele mai frecvent urmărite au fost crampele abdominale (83%), balonarea (63%) și oboseala (61%). Aproximativ jumătate dintre participanți au raportat, de asemenea, acnee, dureri de cap, schimbări ale dispoziției, modificări ale poftei de mâncare, dureri lombare și sensibilitate la sân. Unele simptome mai rare au inclus diaree, modificări ale somnului, constipație, greață, bufeuri și durere de ovulație.

O constatare a fost aceea că, indiferent de rasă, etnie, vârstă și locație geografică, frecvența simptomelor era universală. Participanții au raportat crampe, balonare și oboseală ca fiind cele mai frecvente simptome și în număr similar.  „Din punct de vedere istoric, ciclul menstrual a fost sub-cercetat, iar femeile au fost subreprezentate în studii foarte importante și de amploare” a spus dr. Shruthi Mahalingaiah, un investigator principal al studiului și un profesor asistent la Harvard TH Școala de sănătate publică Chan.

De exemplu, dacă vei căuta „menstruație” în PubMed între 2001 și 2018, vei obține doar 8.400 de studii pe această temă. În schimb, o căutare în aceeași perioadă de timp a bolilor cardiovasculare generează 1,3 milioane de rezultate. Dacă dorești să intri în condiții specifice genului, cancerul de prostată obține 121.000 de rezultate, iar disfuncția erectilă obține aproximativ 16.000 de rezultate. Problema se agravează atunci când consideri că majoritatea cercetătorilor, istoric vorbind, au fost bărbați și au exclus femeile din cercetările clinice.

În SUA, Congresul nu a cerut ca femeile să fie incluse în studiile clinice până în 1993. Rezultatul este o lipsă uriașă de date fundamentale și o îngrijire medicală mai slabă pentru femei.  Aceasta este o problemă de care se fac vinovați și producătorii de articole de purtat. Funcțiile de urmărire a fitness-ului au apărut încă din 2011, dar de abia după șapte ani Fitbit a adăugat urmărirea menstruației. Garmin și Apple au venit din urmă, primul lansând și urmărirea sarcinii în noiembrie anul trecut. Cu toate acestea, Apple și Ava, un instrument de urmărire a fertilității, sunt singurele două care s-au angajat până acum în cercetări clinice în special în ceea ce privește sănătatea femeilor.

Potențialul portabilelor, care pot capta date pe termen lung într-un mod neinvaziv, de a descoperi informații noi sau de a conduce la mai multe cercetări în sănătatea femeilor este destul de mare.  

„Ce vor să știe cercetătorii și medicii din comunitatea științifică este mai mult, nu doar despre ciclul menstrual, relația sa cu sănătatea pe termen lung, precum și mai multe despre factorii de mediu care ar putea afecta durata și caracteristicile ciclului”, a spus Mahalingaiah. „Cu acest studiu, creăm un set mai mare de date fundamentale pe acest subiect, care poate duce în cele din urmă la descoperiri și inovații suplimentare în cercetarea și îngrijirea sănătății femeilor.”

Etichete: , , , , ,

Sursa: Apple Study Affirms That Women Do in Fact Have Cramps During Their Periods