Prima întâlnire cu politicieni români pe Clubhouse. Monica Anisie: ,,Referitor la Selly nu cred ca este demn să revin cu explicații, schimbările nu se fac la televizor”

Scris de | 15 aprilie, 2021
Prima întâlnire cu politicieni români pe Clubhouse. Monica Anisie: ,,Referitor la Selly nu cred ca este demn să revin cu explicații, schimbările nu se fac la televizor”
foto via @zf.ro

A avut loc prima discuție cu oficiali pe Clubhouse. Inițiativa semnată de Gabriel Fereșteanu și Sebastian Dobrincu a avut-o ca invitat pe fostul ministru al Educației, Monica Anisie. Senatoarea a explicat, pe larg, problemele educației, cum se va schimba mediul școlar la întoarcerea din pandemie, dar și două dintre cele mai discutate episoade din timpul mandatului său de ministru, inspecția neașteptată într-o clasă în care o profesoară ridica tonul la elevi și întâlnirea ratată cu Selly. Nu a evitat să răspundă nici despre greșelile făcute ca ministru și nici despre noua persoană din vârful educației.

Clubhouse este aplicația momentului, un spațiu inovativ în care chiar și Elon Musk l-a invitat pe Vladimir Putin la o dezbatere. Se diferențiază de celalte medii sociale prin profilul utilizatorului, peste 90% dintre aceștia cu studii superioare și venituri medii și peste medii.

Nu suportă să ridice tonul la elevi din cauza unei intâmplări din viața de profesor. Elevii se vor întoarce într-o școală nouă, după pandemie

Puțini sunt cei care știu că fostul ministru al Educației a intrat la ore peste profesoara care ridica tonul la elevi din cauza unei sensibilități pe care a dobândit-o în urma unei experiențe avute la începutul carierei dicactice: ,,A fost un episod pe larg dezbătut, adevărul era că nu am fost într-o inspecție neanunțată când am decis să intru la ore să văd ce se intâmplă […] Totul a avut legătură cu o situație de la începutul carierei mele ca profesor. Am ridicat tonul la o elevă care nu și-a făcut tema. Când am întrebat-o de ce este nepregătită mi-a spus că a plâns toată dimineața pentru că i-a murit mama. De atunci sunt foarte sensibilă. Este responsabilitatea noastră, a profesorilor, ca elevii să vină cu plăcere la școală și să le oferim un mediu sigur”, a explicat Anisie. În plus, aceasta a precizat despre cazurile în care profesorii țipă la elevi că sunt acoperite de noua lege împotriva violenței în școli. Legea anti-bullying are și norme metodologice elaborate în mai 2020, ceea ce va produce mari schimbări în școală atunci când elevii se întorc în bănci, după pandemie.

Anisie despre Selly : ,,Discursul a degenerate într-o formă care nu aducea niciun plus valoare învățământului. Reformele lui au fost propuse înainte de elevi”

Discuția a continuat cu o altă întrebare sensibilă, episodul cu vlogger-ul Selly. Fereșteanu a întrebat-o pe fostul ministru, direct, cum s-a simțiti când a citit burtiere cu citatul vloggerului ,,Nu vă este rușine, doamna Anisie?” :  ,, A fost un moment care cred că nu a făcut cinste domnului Șelaru […]Nu voi comenta faptele lui pentru că nu sunt demne[…] A existat o invitație pentru o dezbatere televizată pe care ulterior am anulat-o căci a intervenit o întâlnire cu reprezentații elevilor. Nu am considerat nici atunci, nici acum că este demn să revin cu explicații. Felul în care a degenerat discursul public ulterior nu aducea niciun plus valoare sistemului de învățământ. […] Schimbările nu se fac la televizor. Ceea ce se poate realiza, se poate realiza într-un cadru instutionalizat. ”

Măsurile lui Selly, propuse și anterior

Monica Anisie a precizat despre schimbările propuse de Selly că sunt puncte de plecare, dar care au fost propuse anterior și de reprezentanți ai elevilor. ,,Pot fi o bază pentru o reformă. Știu că cele patru puncte din scrisoarea deschisă a lui Andrei Șelaru au fost propuse și de reprezentații elevilor, erau lucruri știute în minister. Sunt ancorată în realitatea școlii, eu sunt profesor și cunosc bine probelemele școlilor”

Anisie: ,,Nu avem un sistem de educație performant”

Fostul ministru al Educației a recunoscut că suntem departe de un model de educație în care elevul să vină cu drag la școală : ,,Mai avem mult de muncă ca sistemul de educație să fie performant. Mai avem de lucru pentru a spune că elevul vine cu drag la școală pentru a învăța. Mi-e greu să fac o evaluare pentru întregul sistem de educație. Mă voi referi doar la perioada de pandemie, elevii și profesori s-au descurcat de 10. Avem de lucrat, însă, la mentalitate. Este important să spunem ce nu merge bine și să găsim soluții. Trebuie să recunoaștem, chiar și în cazul bullying,  avem de luptat cu mentalități.”

Greșelile unui ministru: decizii luate fără informații complete

 Spre finalul discuției, senatoarea s-a deschis complet în dezbaterea lui Dobrincu și Fereșteanu  ,, Trebuie să vedem cine implementează ce se spune în lege, degeaba pornim cu o idee foarte bună, care nu are o implentare fericită, este o caractiță destul de mare. […] Am avut un mandat foarte greu în care trebuia să iau decizii fără să am informații complete, într-un context pandemic unic.  Cred ca dacă aș avut informațiile de acum, cred că aș fi lăsat unitățile de invățământ preșcolar și primar să funcționeze și referitor  la achiziția tabletelor aș fi căutat o soluție ca Ministerul Educației să facă achiziția pentru că a durat foarte mult […]”,  a recunoscut Monica Anisie.

Gabriel Fereșteanu și milionarul Sebastian Dobrincu continuă seria dezbaterilor fierbinți pe Clubhouse și promit întâlniri surprinzătoare constant.

Etichete: , , , ,