NASA și Axiom finalizează acordul pentru a trimite primul echipaj privat pe Stația Spațiala Internațională

Scris de | 14 mai, 2021
NASA și Axiom finalizează acordul pentru a trimite primul echipaj privat pe Stația Spațiala Internațională
foto via @tipsclear.in

Axiom din Texas a dezvăluit deja identitatea celor trei cetățeni privați care vor participa la misiunea Ax-1, care este programată în prezent pentru ianuarie 2022. Investitorul și filantropul canadian Mark Pathy, antreprenorul american Larry Connor, și fostul pilot al forțelor aeriene israeliene Eytan Stibbe, împreună cu comandantul misiunii și fostul astronaut al NASA Michael López-Alegría, vor începe în curând o pregătire intensivă înainte de călătoria lor specială.

„Primul echipaj privat care a vizitat Stația Spațială Internațională a creat un moment important în expansiunea umanității de pe planetă și suntem bucuroși să colaborăm cu NASA pentru ca acest lucru să se întâmple”, a declarat președintele și CEO-ul Axiom, Michael Suffredini.

Vorbind la o conferință de presă săptămâna aceasta, Phil McAlister, directorul dezvoltării spațiale comerciale NASA, a egalat grandiozitatea comentariilor lui Suffredini, spunând că viitoarea misiune a marcat „o renaștere în zborul spațial uman din SUA”, adăugând: „Istoria se poate simți incrementală când suntem în el, dar chiar simt că suntem în acest an. Cred că acesta este un adevărat punct de inflexiune cu zborul spațial uman ”.

Fiecare membru al misiunii Ax-1 a obținut suma de 55 de milioane de dolari pentru experiență, majoritatea banilor urmând să fie lansați furnizorului SpaceX, iar restul către NASA pentru șederea pe ISS. În timpul expediției spațiale, astronauții privați vor lucra la propriile lor proiecte de cercetare și filantropie, cu activități legate de sănătate care se așteaptă să prezinte foarte mult. NASA a spus că oferirea de oportunități pentru cetățenii privați de a se îndrepta către spațiu oferă agenției posibilitatea de a dezvolta o economie comercială pe orbita joasă a Pământului. Se pare că misiunile private generează, de asemenea, o mulțime de interes, cu Angela Hart, managerul dezvoltării comerciale a orbitei joase ale Pământului la Johnson Space Center al NASA, sugerând că ISS ar putea să nu fie capabil să găzduiască toți astronauții wannabe. „Vedem mult interes pentru misiunile private de astronauți”, a spus Hart la conferința de presă, adăugând: „În acest moment, cererea depășește ceea ce credem că vor fi oportunitățile de pe stație”. 

O parte a problemei este timpul limitat disponibil, întrucât îmbătrânirea ISS ar putea fi dezafectată înainte de expirarea deceniului. Odată ce a dispărut, singura stație spațială pe orbita joasă a Pământului este probabil cea care este construită în prezent de chinezi, deși se crede că Rusia are în vedere să-și construiască una proprie. Rămâne de văzut dacă oricare dintre aceste avanposturi orbitante va fi deschis găzduirii cetățenilor privați. În timp ce misiunea Ax-1 va duce primul echipaj privat la ISS, stația spațială a găzduit deja cetățeni privați în mod individual. Fostul inginer de rachete Dennis Tito, de exemplu, a plătit 20 de milioane de dolari pentru experiență în 2001 și, de atunci, încă șase turiști spațiali au petrecut timp pe ISS, fiecare făcând călătoria la bordul unei nave spațiale rusești Soyuz în misiuni organizate de Virginia Aventuri spațiale.

Etichete: , ,

Sursa: NASA and Axiom finalize deal to send first private crew to ISS