Bitcoin s-a prăbușit sub 30.000 de dolari. Care este motivul

Scris de | 23 iunie, 2021
Bitcoin s-a prăbușit sub 30.000 de dolari. Care este motivul

Bitcoin a scăzut sub 30.000 de dolari pentru prima dată în mai mult de cinci luni, lovit de represiunea Chinei împotriva celei mai populare criptomonede din lume. Moneda digitală a scăzut la aproximativ 28.890 dolari și a pierdut aproximativ 50% din valoarea sa de când a atins un maxim istoric de 64.870 dolari în aprilie. China a spus băncilor și platformelor de plăți să nu mai susțină tranzacțiile cu monedă digitală. Scăderea vine ca urmare a unui ordin transmis vineri, de a opri mineritul Bitcoin în provincia Sichuan.

Luni, banca centrală a Chinei a declarat că a convocat recent mai multe bănci importante și companii de plăți pentru a le cere să ia măsuri mai dure cu privire la tranzacționarea criptomonedelor. Băncilor li s-a spus să nu ofere produse sau servicii, cum ar fi tranzacționarea, compensarea și decontarea tranzacțiilor cu criptomonede, a declarat Banca Populară Chineză într-un comunicat. Banca Agricolă a Chinei a declarat că urmează îndrumările PBOC și că va aplica sugestiile pentru a elimina activitățile ilegale care implică exploatarea și tranzacțiile de criptomonede. Banca de Economii Poștale din China a mai spus că nu va facilita tranzacțiile cu criptomonede.

Platforma chineză de plăți mobile și online Alipay, deținută de gigantul tehnologic financiar Ant Group, a declarat că va institui un sistem de monitorizare pentru a detecta tranzacțiile ilegale cu criptomonede. Ultima măsură a venit după ce vineri autoritățile din provincia Sichuan din sud-vest au ordonat închiderea operațiunilor miniere Bitcoin. În total, 26 de mine au fost închise săptămâna trecută, potrivit unei notificări larg răspândite pe site-urile de socializare din China și confirmată de un fost miner Bitcoin. Sichuan, o regiune muntoasă din sud-vestul Chinei, găzduiește multe mine de criptomonede – practic centre imense cu rafturi peste rafturi de procesoare de calculatoare, datorită numărului mare de centrale hidroelectrice de acolo. China a reprezentat aproximativ 65% din producția globală de Bitcoin anul trecut, Sichuan fiind a doua regiune ca producție din lume, potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Cambridge.  

„Preocupările cresc asupra asalturilor continue ale Chinei față de monedele digitale și se tem că acceptarea pe scară largă a Bitcoin și a altor criptomonede va fi întârziată din cauza îngrijorărilor cu privire la impactul lor asupra mediului”, a remarcat analistul ThinkMarkets, Fawad Razaqzada. Luna trecută, Consiliul de Stat din China a declarat că va contracara exploatarea și tranzacționarea criptomonedelor ca parte a unei campanii de control a riscurilor financiare. Unii analiști au avertizat cu privire la potențiale scăderi ale prețului Bitcoin din cauza unui fenomen al graficului de prețuri cunoscut sub numele de „cruce a morții”, care apare atunci când o linie de trend medie pe termen scurt trece sub o linie de trend medie pe termen lung. Alte criptomonede au scăzut, de asemenea, pe măsură ce investitorii au fost îngrijorați de o reglementare mai strictă a monedelor digitale din întreaga lume. 

Etichete: , ,

Sursa: Bitcoin tumbles below $30,000 on China crypto-crackdown