Aparent, suprafețele transparente și reflectorizante sunt confuze pentru roboți și aceasta este o problemă pe care companiile care proiectează mașini pentru treburile casnice trebuie să o depășească. Toyota a dezvoltat o soluție pentru această problemă și a lansat un videoclip care demonstrează robotul său ștergând mesele și alte suprafețe – totul în timp ce realizează videoclipul în sine.
După cum explică compania, „majoritatea roboților sunt programați să reacționeze la obiectele și geometria din fața lor” și nu pot face diferența între un obiect real și reflexia acestuia. Ceva la fel de obișnuit ca un pahar de băut sau un prăjitor de pâine strălucitor ar putea împiedica roboții obligați să lucreze în case să își îndeplinească sarcinile în mod corespunzător. Toyota spune că a depășit această problemă prin dezvoltarea unei noi metode de antrenament care permite roboților să „perceapă geometria 3D a scenei în timp ce detectează și obiecte și suprafețe”.
În videoclip, veți vedea robotul Toyota văzând geometria 3D a diferitelor elemente dintr-o casă, permițându-i să recunoască tot felul de suprafețe, cum ar fi mese și blaturi. Poate chiar să detecteze ochelari transparenți și să-i mute deoparte.
Max Bajracharya, vicepreședinte de robotică la TRI, a declarat: „Antrenarea roboților pentru a înțelege cum să funcționeze în mediile casnice reprezintă provocări speciale datorită diversității și complexității caselor noastre, unde sarcinile mici pot adăuga provocări mari.” Echipa lui Bajracharya își propune să dezvolte capacități robotice pentru a amplifica abilitățile umane, astfel încât mașinile să poată ajuta oamenii într-o societate îmbătrânită. Această dezvoltare este un mare pas către atingerea acestui obiectiv.