DreamNA: românii care colectează visele oamenilor pentru a le reda apoi în Realitate Virtuală

Scris de | 16 noiembrie, 2021
DreamNA: românii care colectează visele oamenilor pentru a le reda apoi în Realitate Virtuală

DreamNA, primul proiect neuro-VR din Europa de Est, își propune să ajute oamenii să pătrundă conștient în dimensiunea umană invizibilă, printr-o experiență gândită ca o călătorie în lumea subconștientului oniric cu ajutorul tehnologiei VR.

Obiectivul proiectului este de a crea o librărie virtuală de vise, accesibilă publicului larg, care să poată fi utilizată atât în scopuri artistice, cât și terapeutice pentru pacienți cu posibile afecțiuni cerebrale. Proiectul este inițiat și regizat de Ioana Mischie, artistă transmedia.

Majoritatea oamenilor cu vârsta de peste 1 an visează de 4-6 ori pe noapte pe parcursul unui ciclu de somn, dar uită între 95% și 99% dintre vise, ceea ce face ca lumea viselor să rămână un țesut predominant imperceptibil. De aceea, premisa conceptuală a DreamNA constă în realizarea unei arhive creative a celor mai expresive vise umane, care vor putea fi explorate utilizând realitatea virtuală.

Proiectul care apelează la ceea ce în practica de specialitate se numește „neuro-storytelling” în VR. DreamNA combină în premieră o ramură simplificată a tehnologiei folosite pentru investigațiile de tip electroencefalogramă (EEG), care evaluează și înregistrează activitatea bioelectrică a creierului, cu tehnologia pentru realitate virtuală.

Astfel, intensitatea viselor redate în VR va putea fi influențată de utilizatori prin impulsurile neuronale pe care aceștia le transmit în funcție de gradul lor de relaxare sau de concentrare. Experiența unui astfel de vis virtual va fi cu atât mai autentică cu cât parcursul vizual este un răspuns în timp real corelat cu utilizatorul.

Visele în format VR, suport în tratarea unor afecțiuni cerebrale

Deși în prezent DreamNA are un parcurs exclusiv artistic, proiectul este construit în așa fel încât să poată căpăta în timp și un scop terapeutic, în special pentru pacienții care suferă de afecțiuni neuronale.

Conform unui studiu lansat de Neuro-Oncology în 2016, pacienții diagnosticați cu tumori cerebrale își pot pierde complet abilitatea de a visa și le sunt astfel afectate funcțiile creierului. Cu ajutorul unui astfel de proiect, acești pacienți ar putea experimenta visele, într-un format controlat, prin realitate virtuală.

Obiectivul proiectului artistic este de a crea pas cu pas o lume onirică stilizată, accesibilă publicului, care să aibă un rol vindecător, dar în subsidiar și un rol de cercetare. Demersul este unul pe termen lung și combină practici artistice, tehnologice, științifice și psihologice.

DreamNA – colectează vise pentru a le reda prin VR

În prezent, echipa proiectului finalizează primul vis și caută fire narative pentru următoarele segmente ale proiectului. Oricine își dorește, poate contribui la librăria deschisă de vise prin completarea unui simplu formular, care este o invitație deschisă la a povesti visele recurente sau cele marcante.

Astfel, vor fi selectate o serie de vise transformaționale care să fie recreate vizual și redate prin realitate virtuală. Participanții ai căror vise vor fi selectate pentru a fi adaptate în VR, vor fi creditați în cadrul proiectului. Formularul poate fi completat până pe data de 20 decembrie 2021.

Conceptul a fost recompensat cu Premiul Creativității în cadrul South by Southwest (SXSW) Hackathon 2018. Ulterior, proiectul neuro-VR a fost selectat și dezvoltat la Torino Short Film Market 2020, la Geneva VR Market 2020, la East Doc Interactive 2021, eveniment realizat de Institute of Documentary Film, numărându-se printre cele mai bune cinci proiecte imersive din Centrul și Estul Europei.

Primul vis neuro-VR va fi lansat public în anul 2022, iar proiectul transmedia va fi completat gradual, fiind gândit pe termen lung. Franciza VR înscrie România în rândul țărilor competitive la nivel global, cu potențialul nu doar de a urma trend-uri audio-vizuale, ci de a genera metodologii inovatoare pentru artiștii XR.

Etichete: ,