BMW este primul brand care aduce arta digitală în automobile

Scris de | 17 ianuarie, 2022
BMW este primul brand care aduce arta digitală în automobile

În cadrul Consumer Electronics Show (CES), BMW a prezentat Digital Art Mode şi este astfel primul producător care a adus arta digitală în automobile. Cao Fei, artistă multimedia chineză cu recunoaștere internațională, a creat Digital Art Mode în anul celei de-a 50-a aniversări a angajamentului cultural al BMW. Desfăşurat la Las Vegas în perioada 5-8 ianuarie 2022, CES a fost primul eveniment care a prezentat Digital Art Mode în interiorul unui BMW iX M60.

Digital Art Mode face parte din noile My Modes: momentele lor unice îmbunătăţesc experienţa de condus a BMW, creând o sinergie între funcţiile automobilului şi designul interior al acestuia. În funcţie de situaţia de condus şi de starea generală de spirit, o experienţă completă de utilizator, ce include atât un nivel funcţional, cât şi unul emoţional, poate fi creată prin atingerea unui buton sau prin control vocal. În acest contextul, funcții precum răspunsul accelerației şi asistarea direcţiei, iluminarea şi sunetul, precum şi schema de culori şi grafica ecranului central curbat BMW sunt sincronizate.

O evoluție importantă a angajamentului cultural BMW: după 50 de ani şi sute de cooperări internaţionale, BMW va integra acum arta în automobilele sale. Noul Digital Art Mode oferă conducătorilor o opţiune suplimentară de a-şi personaliza experienţa de condus în şi de a se bucura de cultură în mobilitatea cotidiană. Digital Art Mode este rezultatul unui proces intens de colaborare dintre BMW Group Design şi artista multimedia chineză Cao Fei, a cărei artă creează momente captivante, fascinante şi senzuale. În 2017, Cao Fei a proiectat cel de-al 18-lea BMW Art Car folosind M6 GT3, primul de acest gen din istoria acestei colecţii unice de opere de artă mobile care a fost în întregime digital. Acum, odată cu această primă încorporare a artei digitale într-un automobil, Cao Fei şi BMW Group fac următorul pas împreună. Noul BMW iX M60 găzduieşte o premieră: o opera de artă digitală care simbolizează legătura profundă dintre umanitate şi natură.

Pentru prima dată, Digital Art Mode a fost experimentat în noul BMW iX M60 la CES din acest an. Soluția va fi disponibilă pentru alte automobile BMW în 2022. Modelele selectate vor fi disponibile cu Digital Art Mode ca o dotare opţională personalizată configurată direct din fabrică, în timp ce altele pot fi echipate retrofit prin intermediul actualizărilor software de la distanţă integrate în interfaţa de utilizator. „Cu noul Digital Art Mode, angajamentul cultural BMW atinge o nouă dimensiune în timp ce creează ceva cu totul unic”, a declarat Christoph Grote, vicepreşedinte executiv BMW Group Digital Car. „Pentru prima dată, facem arta digitală o parte integrantă a experienţei moderne de condus într-o maşină şi utilizăm tehnologia inovatoare pentru a transforma mobilitatea într-o experienţă individuală, exclusivistă şi plină de emoţie.”

Lucrarea de artă, care a fost prezentată pe ecranul central curbat BMW şi care este creată de Cao Fei, vorbeşte despre schimbarea continuă a unei lumi globalizate şi interconectate şi poartă numele „Quantum Garden”. Galaxii de spaţii vizuale pline cu puncte, fascicule luminoase şi nebuloase se deplasează în mod constant înainte şi înapoi cu viteze diferite, în timp ce cresc şi se micşorează continuu. Ele exprimă legăturile în mare parte invizibile, dar continue, care conectează oameni, grupuri şi sisteme care se influenţează unele pe altele chiar şi la distanţe mari şi, făcând acest lucru, modifică şi mediul înconjurător. În opera sa de artă – produsă special pentru Digital Art Mode -, Cao Fei combină reflecţiile sale asupra acestor conexiuni şi corelaţii globale cu căutarea unei forme de colaborare a ceea ce în culturile asiatice este adesea descris ca fiind armonia perfectă a umanităţii şi a naturii. Artista însăşi explică această căutare eternă astfel: „Dorinţa de conectare este omniprezentă. Este vorba despre modul în care putem face sinergie cu lumea, să trăim cu natura şi să ne reînnoim energia”.

Artă digitală de Cao Fei: de la circuit la ecranul central curbat BMW„2017 a fost un an spectaculos, o perioadă în care omenirea a îmbrăţişat apariţia inteligenţei artificiale. În acest timp, am folosit augmented reality pentru a crea cel de-al 18-lea BMW Art Car, o maşină cu o aură proprie, îmbunătăţită de noile tehnologii. 2021 a fost un an dificil şi special. În timp ce umanitatea era blocată şi neputincioasă, lumea s-a mutat cu hotărâre în metavers, epoca imersiunii virtuale. Acesta este chiar momentul în care am fost invitată din nou să particip la revoluţionarul Digital Art Mode al BMW”, a declarat Cao Fei. „Lucrarea mea «Quantum Garden» îi oferă conducătorului BMW şansa de a experimenta peisajele digitale în continuă schimbare ale unui univers cu mai multe faţete într-o lume a ecranului, în care poezia abstractă şi pixelii senzoriali se intersectează. Reţeaua sa de spectre deschise ne conectează inimile la chemarea bunăvoinţei din adâncurile universului.”

Cu propriile ei cuvinte, Cao Fei descrie „Quantum Garden” ca „o colecţie poetică de universuri, nenumăraţi atomi, nebuloase şi mii de fascicule de lumină care se mişcă rapid din adâncurile universului şi acele şiruri de galaxii care devin mai mari şi mai mici, care se intersectează şi se extinzând, se combină şi se separă, se percep şi se ascultă unul pe celălalt, în jurul unei multitudini de centre care se rotesc constant. Într-un univers multidimensional, traiectoria este neliniară, călătoria nu are sfârşit, doar libertatea de a comuta între lumile micro şi macro, de a rătăci, de a explora şi de a evolua”

Digital Art Mode a fost creat în anul aniversar al angajamentului cultural BMW Group. De 50 de ani, BMW şi-a asumat responsabilitatea socială în lumea culturii prin parteneriatele şi iniţiativele sale. Procedând astfel, sute de cooperări pe termen lung au devenit o parte integrantă a dezvoltării durabile sociale a companiei. Multe dintre proiectele sale au început să exploreze potenţialul inerent digitalizării pentru a extinde sfera angajamentului cultural al BMW, pentru a dezvolta noi forme de expresie artistică şi pentru a ajunge la noi audienţe.

Când Cao Fei a proiectat BMW Art Car în 2017, BMW Group a fost din nou pionier în conceperea experienţelor culturale inovatoare. Pentru prima dată, un automobil a fost transformat într-o sculptură care capătă formă prin intermediul augmented reality. BMW Art Car creat de Cao Fei a inclus trei componente: un film despre un călător spiritual în timp, un BMW M6 GT3 de culoare negru carbon şi o instalaţie augmented reality constând din particule de lumină multicolore făcute vizibile cu ajutorul unei aplicaţii personalizate programate pentru ocazie. De fiecare dată când aplicaţia a fost folosită pe maşina de curse, ecranul smartphone-ului afişa benzi luminoase plutitoare şi în continuă schimbare deasupra şi în jurul BMW M6 GT3 – o reflectare a schimbării rapide a ţării de origine a artistului, aşa cum se vede pe cel de-al 18-lea BMW Art Car.

Cao Fei vede contribuția ei la noul Digital Art Mode ca o continuare directă a procesului ei de creaţie în colaborare cu BMW Group. Proiectarea unei maşini de curse cu augmented reality va fi urmată acum de integrarea artei digitale în interiorul automobilelor de serie.

Etichete: