Cum e finanţat programul cu arme nucleare al Coreei de Nord prin intermediul criptomonedelor furate

Scris de | 8 februarie, 2022
Cum e finanţat programul cu arme nucleare al Coreei de Nord prin intermediul criptomonedelor furate

Hackerii nord coreeni sunt cunoscuţi pentru atacurile lor asupra marilor economii globale şi pentru furturile de date, iar acum ţinta lor numărul 1 o reprezintă piaţa criptomonedelor. O investigaţie ONU a arătat că hackerii nord coreeni au furat criptomonede în valoare de milioane de dolari. Fondurile au mers spre programul nuclear al ţării lor.

Atacatorii au operat în 2020 şi 2021 şi estimările arată că au furat peste 50 de milioane de dolari, în bunuri digitale. Pyongyang-ul foloseşte aceste fonduri pentru a îşi moderniza rachetele balistice şi nucleare. Cel puţin 3 burse cripto din America de Nord, Europa şi Asia au fost ţintite de aceste atacuri. Analiza menţionează şi un studiu publicat la început de an 2022 de firma de securitate Chainalysis, care indică faptul că 400 de milioane de bunuri digitale au fost furate doar în 2021.

Coreea de Nord a strâns fonduri de 2 miliarde de dolari pentru programul său dedicat armelor de distrugere în masă. Banii au venit strict prin hack-uri. Vorbim despre o ţară care are interdicţie de a desfăşura un program nuclear şi de a lansa rachete balistice. Testele au continuat în ciuda restricţiilor, ba chiar au accelerat în ultima vreme, mulţumită unei evoluţii a infrastructurii. Numai în ianuarie 2022 au avut loc 9 teste.

Pe 4 februarie China şi Rusia au refuzat să semneze o declaraţie ONU care condamna programul nuclear al Coreei de Nord. SUA a prins în 2019 3 nord coreeni care au furat peste 1.3 miliarde de dolari de la bănci şi afaceri din toată lumea, prin atacuri Wannacry din 2017.

Etichete: , , ,

Sursa: BBC