Meta trebuie să plătească 90 de milioane de dolari daune pentru că a monitorizat utilizatorii Facebook după delogare

Scris de | 17 februarie, 2022
Meta trebuie să plătească 90 de milioane de dolari daune pentru că a monitorizat utilizatorii Facebook după delogare

Încă o zi, încă o problemă pentru Meta, gigantul lui Mark Zuckerberg, care patronează peste Facebook. Meta va trebui să plătească daune de 90 de milioane de dolari, după ce a ajuns la înţelegere cu părţile acuzatoare într-un proces legat de confidenţialitate.

Gigantul american ar fi continuat să urmărească activitatea utilizatorilor săi, chiar şi după ce aceştia se delogau. Procesul are nu mai puţin de 10 ani vechime, iar Facebook ar fi folosit pluginuri şi cookie-uri pentru a monitoriza vizite către site-uri third party care conţineau butoane „Like”. Dacă se aprobă plata acestor daune, acesta ar fi în top 10 procese colective pe tema confidenţialităţii în istorie. Încă mai trebuie ca tribunalul să aprobe această propunere.

Procesul intentat în 2012 a pornit de la faptul că între aprilie 2010 şi septembrie 2011 Facebook a încălcat intimitatea şi legile de ascultare şi monitorizare folosind acele pluginuri pentru a stoca cookie-uri de pe site-urile terţe parte vizitate. Acele site-uri integratu butoane Like. Utilizatorii îşi dăduseră permisiunea pentru tracking, dar doar când erau logaţi, nu şi delogaţi.

Suma de 90 de milioane de dolari va fi distribuită între cei care au luat parte la proces de partea acuzării. Facebook va trebui să şteargă datele colectate. Iniţial judecătorii păreau să fie de partea Facebook în 2017, atunci când s-a decis o anulare a procedurii legale pe temei că utilizatorii nu au suferit daune economice şi nici încălcări grave de intimitate. O curte de apel federală a readus cazul în actualitate în 2020.

Facebook a plătit deja 650 de milioane de dolari pentru a aplana un conflict legal similar în 2021, de această dată încălcând legile statului Illinois cu privire la colectarea de date faciale/biometrice. Iar luni, pe 14 februarie statul Texas a deschis un proces pe aceeaşi temă. Meta e departe de a fi scăpat de această umbră a încălcării de intimitate care bântuie deasupra să.

Etichete: , , , ,

Sursa: Business Insider