Internetul Ucrainei este arhivat pentru a-l proteja de războaiele cibernetice iminente

Scris de | 28 februarie, 2022
Internetul Ucrainei este arhivat pentru a-l proteja de războaiele cibernetice iminente

 

Pe măsură ce amenințarea îngrozitoare din Ucraina escaladează, există temeri că conflictul nu va avea loc doar pe teren, ci și prin spațiul cibernetic. Așadar, un grup de arhiviști lucrează cu viteză maximă într-un efort de a păstra cât mai mult din internetul Ucrainei, pentru orice eventualitate.

ArchiveTeam Warrior este o aplicație de arhivare virtuală, care descarcă versiuni anterioare ale site-urilor web. Fondat în 2009, acesta este un grup de arhiviști și programatori care se străduiește să păstreze controlul asupra a ceea ce a supraviețuit pe internet.

Publicația Input raportează că, atunci când a început, site-ul se concentra pe conservarea artefactelor online – lucruri precum Google+ și TwitPic. După ce aceste site-uri web sunt descărcate, sunt reîncărcate pe serverele serviciului și găzduite de Internet Archive.

„Războiul cibernetic și securitatea cibernetică… oamenii vorbesc despre asta de ceva timp – cel puțin de la mijlocul anilor ’90 – spunând că, pe măsură ce dependența de infrastructura internetului a crescut, cu atât este mai probabil ca aceste active să fie vizate pentru prima dată într-un război interstatal real, ” spune Welton Chang, fondatorul firmei de informații sociale Pyrra Tech, pentru Input.

„Copia de rezervă a datelor asigură, de asemenea, că, dacă un site este dezafectat într-un mod care nu poate fi recuperat, va exista în continuare o copie a acestuia care va apărea mai târziu”.

În ciuda riscurilor asociate cu împrumutarea puterii de procesare a computerului lor și a lățimii de bandă a rețelei pentru a ajuta la salvarea internetului Ucrainei, voluntarii continuă să contribuie la efort.

„Războiul a fost întotdeauna o amenințare pentru cultură și cunoaștere, precum și pentru bibliotecile și arhivele care îl păstrează”, spune William Kilbride, director executiv al Digital Preservation Coalition.

„Întrebați de Biblioteca Națională a Bosniei, arsă în scrum de miliția sârbă în 1992. Era digitală nu este diferită”. Publicația raportează că până acum s-au făcut copii de rezervă a peste 2,4 Tib (2,6 TB), în mare parte de pe site-uri web care se termină în „.ua”, care este numele de domeniu de nivel superior din Ucraina. Conținutul constă din pagini web, PDF-uri și alte fișiere găzduite pe site-uri web. La momentul publicării acestei știri, acest număr este de 2,85 Tib (3,13 TB).

Etichete: , ,