Apple oprește vânzarea de produse în Rusia și limitează accesul la App Store

Scris de | 3 martie, 2022
Apple oprește vânzarea de produse în Rusia și limitează accesul la App Store

 

Numeroase companii au decis să își întrerupă activitățile în Rusia, de la Adidas la Nike, de BMW, la Mercedes, Audi sau Volskwagen, de la Ikea la Netflix. Apple a anunțat oficial că va opri vânzarea produselor sale în Rusia, ca răspuns la invazia Ucrainei de către această țară.

Potrivit NBC News, deși brandul nu are magazine fizice în țară, își vinde dispozitivele prin intermediul magazinului online, precum și al mai multor retaileri terți.

„Suntem profund îngrijorați de invazia rusă a Ucrainei și suntem alături de toți oamenii care suferă din cauza violenței”, a spus Apple într-un comunicat. „Susținem eforturile umanitare, oferim ajutor pentru criza refugiaților care se desfășoară și facem tot ce putem pentru a ne sprijini echipele din regiune”, a adăugat compania. Rămâne neclar cât timp vor rămâne în vigoare aceste restricții, Apple spunând că „va continua să evalueze situația” și „se află în comunicare cu guvernele relevante”. „Ne alăturăm tuturor celor din întreaga lume care cer pace”, se spune. În plus, Apple va scoate RT News și Sputnik News din App Store din afara Rusiei, chiar dacă nu va opri complet accesul Rusiei la aplicație – o solicitare făcută de un ministru ucrainean săptămâna trecută.

David Kaye, profesor de drept la UC Irvine și fost raportor special al ONU pentru libertatea de exprimare, a declarat pentru CNET că, în ciuda cererii ministrului, interzicerea accesului cetățenilor ruși la App Store poate să nu fie mișcarea corectă. „Aș fi foarte îngrijorat că, dacă vor întrerupe App Store, va fi mult mai dificil pentru indivizi să se asigure că dispozitivele lor se actualizează și că anumite aplicații sunt sigure”, a explicat Kaye. „Ar descuraja oamenii să folosească produsele Apple, care sunt printre cele mai sigure dispozitive pe care oamenii le au în Rusia. Ar fi o problemă pentru activiști și jurnaliști”, a adăugat el. Soluția actuală, a subliniat Kaye, permite Apple să adere la sancțiunile SUA prin restricționarea vânzării produselor sale în Rusia, permițând în același timp utilizatorilor de iPhone să rămână conectați în țară.

Tim Cook, CEO Apple: „Sunt profund îngrijorat de situația din Ucraina. Facem tot ce putem pentru echipele noastre de acolo și vom sprijini eforturile umanitare locale. Mă gândesc la oamenii care sunt acum în pericol și mă alătur tuturor celor care cer pace”.

Etichete: , ,