„Armatei IT” a Ucrainei i s-au alăturat 300.000 de voluntari din întreaga lume pentru a lupta împotriva invaziei

Scris de | 16 martie, 2022
„Armatei IT” a Ucrainei i s-au alăturat 300.000 de voluntari din întreaga lume pentru a lupta împotriva invaziei

 

În apărarea Ucrainei în eforturile sale non-militare au sărit sute de mii de oameni care își folosesc abilitățile IT, printre alte abilități, pentru a distruge guvernul rus și site-urile financiare, pe măsură ce presiunile neprovocate din partea Kremlinului se agravează.

Pe 26 februarie, viceprim-ministrul ucrainean Mykhailo Fedorov – care se întâmplă să fie și ministrul națiunii pentru transformarea digitală – a lansat un apel de recrutare pentru „talente digitale”, pentru a face parte dintr-o nouă „Armata IT pentru Ucraina”, comandată de departamentul său ministerial.

Baza armatei există în aplicația de chat Telegram, permițând oricui din întreaga lume să participe la efortul de rezistență de la distanță. „Vor fi sarcini pentru toată lumea”, a proclamat Fedorov. Până în prezent, 300.000 de persoane au răspuns la apel, transmite The Guardian.

Formarea unei armate de orice fel vine cu mari riscuri, iar experții în securitate cibernetică au îndoieli cu privire la impactul pe care îl poate avea cu adevărat o întrerupere intermitentă a site-urilor web. De asemenea, ei avertizează asupra voluntarilor necinstiți, care ar putea ajunge să vină împotriva viziunii guvernului ucrainean, intenționat sau nu.

„În cel mai bun caz, ceea ce fac ei este interferență”, spune Alan Woodward, profesor de securitate cibernetică la Universitatea din Surrey, pentru The Guardian. „Poate fi o pacoste pentru ruși, dar atacurile pe care le-am văzut până acum nu au afectat cu adevărat capacitatea de luptă a Rusiei cu niciun efect decisiv”.

Woodward adaugă că unii participanți ar putea chiar să părăsească Ucraina pentru a fi și mai vulnerabili. „Acest lucru ar putea fi întâmplător”, spune profesorul. „Cât de des s-a răspândit „ransomware-ul” și a afectat, să zicem, un spital? Nu cred că cineva își dorește asta”.

Până acum, armata de hackeri a interceptat activitățile site-urilor web guvernamentale, băncilor, serviciilor media de stat, companiilor rusești, gigantului energetic Gazprom și al doilea mare producător de petrol al națiunii, Lukoil. Reuters raportează că Kremlin.ru – site-ul oficial al guvernului rus și biroul președintelui Vladimir Putin – a fost scos offline pe 26 februarie din cauza unui presupus atac de refuzare a serviciului (DDoS).

Alp Toker, director al organului de supraveghere NetBlocks pentru securitate cibernetică și guvernanță a internetului, notează că eforturile Armatei IT a Ucrainei „au avut succes” în a opri activitățile online ale guvernului rus și ale celor susținute de stat. Ca o răzbunare contraintuitivă, Rusia a filtrat accesul la unele site-uri web, ceea ce nu a făcut decât să complice lucrurile pentru unii cetățeni.

Un adolescent din Elveția, care a cerut ca numele său real să fie cenzurat, declară celor de la The Guardian că dorește să-și folosească abilitățile de hacking pentru o cauză semnificativă. „Sunt un hacker puternic și îmi pare atât de rău pentru fiecare ucrainean”, a spus el publicației prin Telegram. „O fac pentru că sunt alături de Ucraina și vreau să ajut cumva. Cred că dacă piratăm infrastructura Rusiei, ei se vor opri, poate, pentru că nimic nu va mai funcționa.”

Un alt voluntar care lucrează pentru o firmă globală de tehnologie de publicitate spune că a livrat „contra-propaganda” rușilor prin canale de publicitate.

Participanții care nu consideră că priceperea tehnologică este printre punctele lor forte fac tot ce pot pentru a ajuta. O profesoară de grădiniță spune că recunoaște că „nu este specială în niciun caz”, așa că contribuie prin adunarea de resurse despre cum să sprijine Ucraina și să pună capăt dezinformării, care vor fi adăugate pe un site web. „Nu pot să explic”, spune profesoara de preșcolară. „Este doar un sentiment atât de uman și înnăscut care mă inspiră, cu cât mă implic mai mult”.

Etichete: , ,