REVIEW ASUS ZenWiFi XT8: Cel mai bun mesh vine la un preț pe măsură

REVIEW ASUS ZenWiFi XT8: Cel mai bun mesh vine la un preț pe măsură

 ZenWifi AX de la ASUS este unul dintre cele mai bune sistem de routere mesh testate și unul dintre cele mai bune routere Wi-Fi 6 disponibile din piață. Cele două unități testate acoperă până la 500 de metri pătrați și se asigură cea mai optimă viteză în funcție de conexiunea voastră, dar țineți cont că totul difere de pereții și obstacolele care pot reduce semnalul vostru Wi-Fi. Cele două unități arată atât de bine încât nu mai trebuie să te chinui să le maschezi.

Scris de | 19 aprilie, 2022

Fără îndoială, sistemele de tip mesh sunt tot mai populare și concurează acum cu rețelele tradiționale cu routere și access point-uri. Această topologie de rețea permite interconectarea nodurilor de rețea între ele, dinamic și pentru a direcționa cât mai eficient datele către dispozitive. Acest gen de rețea se recomandă pentru locuințele de dimensiuni mai mari, iar din punct de vedere al costurilor, chiar dacă la prima vedere se remarcă că sunt mai scumpe decât un router clasic, când se scalează sau se renunță la trasul de fire prin pereți se trage linie și este mai ieftin. Sigur, depinde mult de nodurile de care ai nevoie, dar per total cu un astfel de sistem ieși mai bine ca și costuri, dar ai și o rețea mai bună și care să îți asigure viteze mai mari.

Cu un preț de peste 2000 de lei, pachetul ZenWiFi XT8 include două dispozitive care ar trebui să-ți acopere cu semnal WiFi până la 500 de metri pătrați. Vorbim despre un sistem mesh capabil să asigure cea mai bună conexiune WiFi 6 pe canale de 2.4 GHz și 5 GHz și rezervă o a doua bandă de 5 GHz pentru sarcinile de backhaul care mută datele de la un satelit la gazdă.

Un design curat, dreptunghiular

Routerul este disponibil fie pe alb fie pe negru, dar noi am ales fără discuții versiunea pe negru. Aveți grijă doar să nu-l confundați cu ZenWifi XT8 (CT8), care este o versiune identică din punct de vedere vizual, dar care folosește tehnologia anterioară AC, nu noul standard Wi-Fi 6.

Din punct de vedere vizual, cele două dispozitive ale sistemului mesh sunt identice. Vorbm de un bloc dreptunghiular cu plastic polișat extrem de elegante, care se pierde liniștit printre cărțile unei bibliotece. Nu are antene exterioare, iar laturile au fante mari de răcire, cu o parte ovală în partea superioară și care lasă căldură să se risipească. Frontal se remarcă doar logo-ul producătorului și logo-ul de stare, în timp ce pe spate avem conectica generoasă, trei porturi LAN gigabit și un port WAN capabil să gestioneze fluxuri de date mari , precum și un port USB, alături de butonul Power și portul de alimentare.

Se instalează rapid

Pachetul de retail al sistemului format din două dispozitive ASUS ZenWiFi XT8 are doar cablurile de conectare la priză și cablurile Ethernet, plus manualele de utilizare și instrucțiuni. Imediat ce sunt scoase din cutie, ele sunt gata de instalare, dar trebui avut în vedere că pentru setarea inițială este necesar să conectezi unul dintre dispozitive la fibra optică, iar celălalt dispozitiv să fie în apropiere, așa se va realiza pairing-ul dintre cele două.

Setarea inițială poate fi realizată atât prin aplicația de mobile dedicată, Asus Router, sau clasic prin conectarea la rețeaua locală a routerului și configurarea via browser. În lipsa unui laptop în ziua când l-am instalat am folosit aplicația dedicată, care te trece rapid prin toate setările de internet (conexiune automată, PPPOE, numele SSID al rețelei, IP-uri și alte asemenea). În mod normal, configuratorul rapid te va aduce conectat la internet foarte rapid dacă ai toate detaliile la îndemână.

Aplicația de mobile este destul de stufoasă, dar suficient de intuitivă încât să nu-ți prinzi urechile în termeni de specialitate. Foarte important este că ASUS pune la dispoziție o duzină de unelte pe care le împrumută de la routerele lor obișnuite sau de business. De exemplu, ai o funcție denumită AIProtection realizată în parteneriat cu Trend Micro și care oferă o protecție și o monitorizare atentă împotriva malware-ului, a virușilor sau a intruziunilor, iar asta se realizează înainte ca atacatorii să ajungă la dispozitivul tău.

Tot din aplicația de mobile poți realiza și un diagnostic al rețelei sau al traficului efectuat în rețea, ai setări de control parental și poți realiza o conexiune privată sau să controlezi anumite lucruri de la distanță. Este vastă sau stufoasă după cum am zis anterior, dar toate mi se par elemente importante și asupra cărora ar trebui să ai control sau acces astăzi, când avem tot mai multe scenarii de utilizare și tot mai multe dispozitive conectate la internet.

Performanțe

La interior, fiecare ZenWiFi XT8 are șase antene interne, inclusiv una care este dedicată pentru transferurile prin Bluetooth ale conxeiunii inițiale. Antenele sunt plasate la un unghi de 46 de grade în sus pentru a oferi o rază de acțiune mare, dar trebuie reținut că nu pot fi nici înlocuite și nici manevrate pentru o altă poziție. Tot sub capotă vom găsi un chipset de rețea Broadcom  BCM 43684 cu patru nuclee tactate la 1.5 GHz, alături de 512 MB memorie RAM și 256 MB pentru stocare firmware și a altor setări. În teorie, suportă un trafic de date de până la 6.6 Gbps.

La fel cum am mai spus și în cazul altor sisteme de tip mesh, o rețea de acest tip și în general orice rețea care funcționează fără fir depinde mult de structura de rezistență a locuinței și de blocajul semnalului wireless care se transmite între routere și dispozitive. Asta pe o parte, al doilea element ține de pachetele de date transmise, de latența etc, dar toate au la baza semnalul care se transmite între router și dispozitivul care face operațiunile, fie că vorbim de navigarea pe internet, a gamingului sau a urmăririi unui serial prin serviciul de streaming.

Avantajul unui sistem mesh este că poate fi scalat, astfel că dacă ai o locuință mare vei putea să folosești mai multe routere care îmbunătățească semnalul. Totodată, dacă ai reușit să cablezi casa vei putea realiza o conexiune mesh prin cablu, ceea ce va crește considerabil vitezele, fie că vorbim de download sau upload. Dipsoizitvele ASUS ZenWiFi XT8 au port dedicat pentru Pe hârtie, cele două dispozitive pot acoperi până la 500 de metri pătrați, dar așa cum am mai menționat, depinde mult de structura de rezistență, de pereți, de semnal sau de canalul pe care se face transmisiune. Atenție și la acest aspect, cu o aplicație banală poți vedea rapid care este cel mai optim canal pe care să faci transmisiunea. Acesta este de fapt un sfat excelent pentru cei care stau la apartament, pentru că în general toată lumea folosește aceleași canale și apar interferențe.

Ce performanțe am obținut și cum să-ți îmbunătățești semnalul

O altă recomandare dacă mergi pe mesh wireless este să ai grijă și să testezi care-i cel mai bun loc în care să plasezi dispozitivele. În mod normal folosesc un sistem mesh cu trei dispozitive și creez un triunghi între ele, astfel că am o acoperire cel puțin decentă în spațiul întregului apartament cu trei camere.

Lucrurile s-au complicat puțin la testarea ZenWiFi XT8, 2 dispozitive ar limita, cel puțin aparent, semnalul în zonele mai îndepărtate. Dar aici deja apar alte recomandări și trecem la alte idei sau întrebări: care sunt zonele pe care le folosesc din casă mai des, unde am nevoie de cel mai bun semnal, unde mă joc, unde apar mai multe conexiuni simultane etc. Nevoile de consum sunt diferite și un sistem de tip mesh, chiar dacă rezolvă probleme mai bine decât un singur router, naște cu siguranță mai multe controverse, iar pentru asta trebuie să testezi.

În mod normal, eu plasez routerul principal la intrare (a se verifica schița de mai jos). Am mai făcut recomandarea asta, recomand la intrarea în casă să poziționezi deasupra ușii o poliță pe care să plasezi routerul și alte dispozitive de rețea, eu conectez aici bridge-ul Philips Hue, transmițătorul de la termostatul inteligent etc, asta ca să scap de problema cablurilor prin casă. A doua unitate din sistemul Asus ZenWifi am plasat-o în zona din living, care să asigure semnal spre zona de gaming și spre terasă.

În termeni de viteză, pe o conexiune de la providerul INES de 500 Mbps am reușit să ating o viteză de 480 Mbps lângă router, iar la terasă exterioară (7 pe schița de mai sus) s-a atins o viteză de 323 de Mbps. Cu o conexiune Gigabit vitezele ar crește considerabil și asta ar trebui să fie următorul pas în asigurarea celei mai bune conexiuni. Stabilă este deja, deci doar vitezele trebuie să le mai creștem.

Concluzia connect

ZenWiFi AX este cea mai actuală soluție de la producătorul taiwanez și cea mai bună variantă de sistem mesh din portofoliul. Cu un preț per pachet de aproximativ 2000 de lei pentru cele două unități, se asigură în acest fel o acoperire de până la 500 de metri pătrați și o rețea stabilă. Dincolo de stabilitate și viteze, care sunt excelente, configurarea se realizează rapid, iar cele două unități au un design elegant și care se încadrează în orice locuință modernă.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,