Amazon lansează alternativa la Starlink: o reţea proprie de sateliţi ce oferă Internet

Scris de | 3 mai, 2022
Amazon lansează alternativa la Starlink: o reţea proprie de sateliţi ce oferă Internet

Rivalitatea dintre Jeff Bezos şi Elon Musk se manifestă acum şi la nivel de proiecte cosmice. Amazon a confirmat lansarea lui Project Kuiper, un serviciu de Internet furnizat de o reţea de 3000+ sateliţi, duşi în orbita joasă a Pământului printr-un parteneriat cu Arianespace, ULA şi Blue Origin.

Amazon a rezevat aproximativ 83 de rachete pentru lansările sale. Compania Arianespace din Europa va furniza rachete pentru a transporta sateliţii, alături de firma din SUA United Launch Alliance şi Blue Origin, compania lui Jeff Bezos. Cele 83 de lansări vor avea loc pe parcursul a 5 ani, permiţând înălţarea în cosmos a celor 3236 de sateliţi. Încă nu e clar cât va costa un abonament, dar ştim că gigantul american a investit deja miliarde de dolari în proiect, sau mai precis numai în cele 3 înţelegeri cu firmele anterior amintite.

Ni se promite un serviciu de Internet broadband cu latenţă redusă care va acoperi toată Terra. Pentru a se conecta la sistem clienţii trebuie să cumpere o antenă satelit Project Kuiper. Personal cred că versiunea comercială a serviciului va sosi la pachet cu un nume ceva mai prietenos. Terminalele vor scana cerul, căutând sateliţii care se află deasupra. Ei vor trimite semnale preluate de la staţii de pe Terra, care sunt conectate la o infrastructură pe bază de fibră optică.

SpaceX a lansat deja peste 2000 de sateliţi şi are aprobări pentru un total de 12.000. Elon Musk a strâns până acum 250.000 de abonaţi ai serviciului de Internet SpaceX. El s-a viralizat în mod particular luna trecută, atunci când sateliţii au fost aduşi deasupra Ucrainei şi când am aflat că putem solicita o antenă şi în România pentru a activa serviciul Starlink.

Între timp Amazon va lansa primii doi sateliţi prototip în noiembrie 2022.

Etichete: , , , ,

Sursa: CNBC