Un inginer Google pretinde că un AI a devenit conştient de sine; A fost suspendat de Google

Scris de | 14 iunie, 2022
Un inginer Google pretinde că un AI a devenit conştient de sine; A fost suspendat de Google

Ştirea virală a începutului de săptămână din tech este cea care are de-a face cu inginerul Google Blake Lemoine, care lucrează la organizaţia Google Responsible AI. Pe parcursul weekend-ului, el a fost citat ca spunând că un proiect de AI la care lucrează a început să aibă sentimente şi conştiinţă de sine.

E vorba despre un sistem AI chatbot, iar inginerul verifica dacă modelul LaMDA generează limbaj discriminatoriu sau hate speech. Lemoine a devenit îngrijorat atunci când a văzut că sistemul AI genera mesaje/răspunsuri cu privire la drepturile sale şi la etica roboticii. În aprilie angajatul a trimis şefilor săi un document cu titlul „Este LaMDA conştient de sine?”, care includea un transcript cu discuţia cu AI-ului. Ulterior inginerul avea să fie trimis în „concediu” şi a decis să publice transcriptul pe Medium.

Google a luat măsuri şi l-a suspendat pe Blake pentru încălcarea confidenţialităţii proiectelor la care lucra. Pe Medium se vede că inginerul consideră că acest chatbot AI are sentimente, emoţii şi o experienţă subiectivă. Marii propagatori ai poveştii sunt The Washington Post şi The Guardian. Blake Lemoine nu s-a oprit aici şi a pornit un fel de cruciadă de a da AI-ului libertate, invitând un avocat să îl reprezinte şi chiar vorbind cu oficiali guvernamentali despre activităţi neetice în sânul Google.

LaMDA a fost anunţat la Google I/O 2021, gândit pentru a face asistenţii conversaţionali cu AI, pentru conversaţii mai naturale. Tehnologia ar fi inspirată de Gmail Smart Compose cumva. Un purtător de cuvânt Google a dat replică şi a afirmat că „nu există nici o dovadă că LaMDA este conştient de sine”. Google a analizat afirmaţiile lui Blake cu privire la principiile AI, alături de o echipă de ingineri şi experţi în etică şi nu a găsit suficiente dovezi în această privinţă.

Este citată imitaţia a milioane de propoziţii procesate şi o improvizaţie fantastică. Timnit Gebru, un expert în etica AI-ului concediat de Google în 2020 afirmă că discuţia despre conştientă AI-ului poate deraia conversaţia cu privire la utilizarea AI-ului pentru a elimina rasismul, sexismul, centralizarea puterii şi altele de gen.

Etichete: , , , , , ,