AMD a suferit un hack serios din cauza faptului că folosea parole prea simple, unele chiar „password”

Scris de | 30 iunie, 2022
AMD a suferit un hack serios din cauza faptului că folosea parole prea simple, unele chiar „password”

Cea mai nouă victimă a unui mega hack, din rândul companiilor tech este AMD. Un grup de hackeri a pus mâna pe mai bine de 450 Gb de date ale companiei, profitând de parolele prea simple folosite în cadrul companiei, unele fiind chiar banalul cuvânt „password”.

Grupul vinovat de hack este cunoscut ca RansomHouse şi se laudă pe forumurile de specialitate că a strâns peste 400 Gb de date de la AMD. Nu e vorba despre vreun procedeu complex, ci pur şi simplu de încercarea celor mai banale parole, de la „123456” la „password”. Datele au fost furate în ianuarie 2022 şi hackerii au oferit şi o mostră pentru a confirma autenticitatea faptelor lor. RansomHouse se disculpă totuşi deja, afirmând că nu produce breşe, ransomware sau criptare de date, ci este doar „mediator profesionist” între hackeri şi companii compromise.

Este un nume nou pe scenă, apărut în decembrie 2021 şi listează 6 companii ale căror date le-a preluat. De remarcat acel „b” mic de mai sus la Gb, iar cei 450 Gb preluaţi de la AMD înseamnă puţin peste 56 GB de date. Nu e extrem de mult, dar depinde şi ce fel de date sunt vizate şi dacă e vorba despre parole, date ale utilizatorilor sau angajaţilor, cum se întâmplă la case mai mari. Poziţia oficială AMD este că investighează cazul şi va reveni cu detalii.

În acest moment ce ştim că au preluat hackerii sunt fişiere de reţea, informaţii despre sisteme, dar şi parole interne AMD. Vestea despre atac vine la puţin timp după hack-ul suferit de Gigabyte, care a avut 112 GB de date compromise. Datele au ajuns pe web după ce Gigabyte a refuzat să platească recompensa. În acel dump erau incluse şi informaţii despre AMD, precum detalii despre procesoarele Zen 4, stricând surpriza lansării.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Tomshardware