ANAF controlează profiturile din criptomonede şi exchange-urile cripto din România

Scris de | 30 iunie, 2022
ANAF controlează profiturile din criptomonede şi exchange-urile cripto din România

ANAF a anunţat că va începe controale ale celor care au obţinut venituri din tranzacţionarea criptomonedelor între 2016 şi 2021. Au fost identificate până acum venituri de peste 131 de milioane de euro obţinute de către 63 de cetăţeni români. Tranzacţiile s-au făcut prin intermediul unor platforme descentralizate.

Inspectorii au descoperit până acum aproximativ 48.67 milioane de euro omişi la declarare, fie parţial sau integral. Pentru a recupera obligaţiile fiscale nedeclarate au fost emise până acum decizii de impunere de o valoare totală de 2.1 milioanwe de euro. Sunt şi venituri de 15 milioane de euro declarate integral, care au deja achitate impozitele aferente. Urmează verificări mai complexe, inclusiv la nivel de minerit criptomonede, dar şi pe piaţa NFT-urilor.

Cei care au tranzacţionat criptomnede prin Binance, KuCoin, Maiar, BitMarrt, FTX şi alte platforme trebuie să îşi declare profitul şi să plătească impozit pe el. În cazul veniturilor din tranzacţionarea de criptomonede se aplică o cotă de 10% asupra câştigului realizat. Acest impozit este stabilit ca diferenţa pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile tranzacţiei. Trebuie să ştiţi şi că orice câştig sub nivelul a 200 de lei per tranzacţie nu se va impoizta, cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească 600 de lei.

Termenul de plată a impozitului pe venit este acelaşi cu termenul limită pentru depunerea „Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorite de persoanele fizice” şi anume data de 25 mai.

Etichete: , , , ,