Apocalipsa crypto? Piaţa criptomonedelor a pierdut 200 de miliarde de dolari

Scris de | 13 mai, 2022
Apocalipsa crypto? Piaţa criptomonedelor a pierdut 200 de miliarde de dolari

Cei care urmăresc domeniul criptomonedelor au remarcat probabil picajul tot mai precipitat al acestora din ultima săptămână. Într-o singură zi, 11 mai 2022 piaţa cripto a pierdut 200 de miliarde de dolari. Factorii sunt multipli şi îi aflaţi mai jos.

Întâi avem preţul lui Bitcoin, care a scăzut sub 26.000 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni (de peste 2X mai mic versus ATH din 2021). Ether, a doua cea mai populară criptomonedă a scăzut sub 2000 de dolari. Marea problemă a fost picajul stablecoin-ului terraUSD, iar odată cu el a picat şi moneda asociată Luna, care a pierdut 98% din valoare. Acolo unde era 100 de dolari cu doar zile în urmă, acum e doar câţiva cenţi. Un stablecoin este o monedă foarte stabilă, care are în spate un algoritm şi cod şi nu cash dintr-o rezervă.

Panica a cuprins piaţa, iar investitorii părăsesc piaţa cripto, în vreme ce Coinbase a blocat tranzacţiile o perioadă, citând o mentenanţă, văzută cu ochi răi de cei care doreau să îşi lichideze asset-urile. Tether, cel mai mare stablecoin din lume a scăzut sub 1 dolar tot în acealasi interval. Stablecoin-urile sunt vitale pentru tranzacţii şi conversii între criptomonede şi monedele clasice, euro, dolar şi aşa mai departe.

Unii pun această criză pe seama războiului din Ucraina, alţii pe seama datelor oficiale despre inflaţie anunţate în SUA pe 11 mai (8.3% în aprilie, aproape cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani).

Şi la nivel local lucrurile stau prost, iar eGOLD-ul românesc a ajuns pe la 80 de dolari, după ce în noiembrie 2021 era 500 de dolari o monedă. Dacă ne luăm după trendurile din ultimii ani, perioada mai-iulie e una a crizelor şi toamna aduce creşterea. Alţii sugerează că această criză ar dura până la halving-ul lui Bitcoin din 2024.

Etichete: , , , , ,

Sursa: CNBC