Nikon vrea să iasă de pe piaţa DSLR, axându-se pe aparate mirrorless

Scris de | 14 iulie, 2022
Nikon vrea să iasă de pe piaţa DSLR, axându-se pe aparate mirrorless

Nikon are o veste proastă pentru utilizatorii aparatelor sale DSLR care sperau să mai vadă un urmaş pentru D6: compania a anunţat că nu va mai produce DSLR-uri, axându-se doar pe aparatel mirrorless. Informaţia vine de la publicaţia japoneză Nikkei, bine conectată în piaţă.

Această veste marchează finalul unei ere şi confirmă faptul că Nikon D6 este ultimul DSLR lansat de companie, el sosind în iunie 2020. Compania va continua să producă şi să distribuie DSLR-urile existente, precum D6 şi D3500. Prima sa cameră single-lens reflex film, Nikon F în 1959, fiind una dintre cele mai avansate camere la vremea sa. Avea un mount baionetă, buton preview Depth of Field, shutter din titaniu plan-focal, design modular.

Fast forward în 1999, când a apărut primul digital SLR, D1, cu senzor de 2.1 megapixeli şi a schimbat lumea. SLR-urile folosesc o prismă şi o oglindă pentru a oferit utilizatorului o vedere optică directă prin obiectivul camerei, oglinda dându-se la o parte din cale când se face poza. Mirrorless-urile preiau lumina direct de la obiectiv la senzor, iar utilizatorul priveşte printr-o cătare electronică sau ecran.

Avantajul unui mirrorless e că el e mai compact, are recunoaştere de subiecte cu AI, captura video superioară. Nikon e în urma celor de la Sony în acest segment, intrând târziu în el. Are modelele reprezentative Z6 şi Z7, lansate în 2018 şi APS-C Z40 în 2019. Nikon a cam renunţat la camerele compacte, unde nu mai făcea faţă concurenţei telefoanelor. DSLR-urile şi mirrorless-urile ca segment nu o duc prea bine, scăzând de la 11.67 milioane de unităţi vândute pe an în 2017 la 5.34 milioane în 2021.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget