Titanicul poate fi văzut pentru prima oară în imagini 8K, cu mai multe detalii ca niciodată

Scris de | 9 septembrie, 2022
Titanicul poate fi văzut pentru prima oară în imagini 8K, cu mai multe detalii ca niciodată

Într-o nouă filmare, epava navei RMS Titanic poate fi văzută, pentru prima oară, la calitate 8K, cu o cantitate nemaiîntâlnită până acum de detalii și culori. Filmările au fost realizate în ceea ce a reprezentat cea mai nouă explorare a epavei de 110 ani, de către OceanGate Expeditions.

Titanicul se află la o adâncime de aproximativ 3,75 kilometri în Atlanticul de Nord, în apropierea Newfoundland, Canada. OceanGate întreprinde expediții către epavă cu experți în scufundări, istorici ai Titanicului și oamenii de știință, însă uneori sunt admiși și civili care plătesc 250.000 de dolari pentru privilegiul de a vedea de aproape locul de odihnă al navei.

Foto: OceanGate Expeditions

„Detaliile din filmările 8K ne vor ajuta echipa de oameni de știință și scafandri arheologi să caracterizeze pagubele Titanicului mai precis, pe măsură ce obținem și mai multe imagini în 2023 și în viitor” a declarat Stockton Rush, președintele OceanGate Expeditions, într-un comunicat de presă. Acesta a adăugat și că i s-au părut remarcabile culorile epavei, surprinse cu ajutorul camerelor 8K.

Primele imagini surprind prova navei, primul element care s-a scufundat după ce Titanicul a lovit un iceberg în noaptea de 15 aprilie 1912. Diferite detalii ale Titanicului, precum numele producătorului ancorei, Noah Hingley & Sons Ltd, sunt acum vizibile. „Studiez epava de decenii și am realizat mai multe scufundări până la ea, însă nu îmi amintesc vreo altă imagine care să arate un asemenea nivel de detalii” spune Rory Golden, unul dintre experții în ceea ce privește Titanicul ai celor de la OceanGate Expeditions. Luminile verzi care pot fi observate în videoclip sunt de la sistemul de scalare cu laserul, care permite măsurarea obiectelor aflate sub apă.

În videoclip mai pot fi văzute carena navei, lanțul uriaș al ancorei, din care fiecare za cântărește puțin peste 90 de kilograme, precum și una dintre cele 6 cale ale Titanicului. Se observă și locurile din care s-au desprins bucăți din balustradă. De altfel, nava se descompune rapid, din cauza apei sărate și presiunii apei, care au cauzat pagube majore în ultimul secol, iar microbii atacă fără oprire carena din oțel a navei. Unele estimări spun că nava ar urma să dispară în câteva decenii.

„Comparând imaginile cu filmările noastre din 2021, putem vedea schimbări în câteva dintre zonele epavei” spune Rush, care adaugă că „echipa noastră va verifica tot conținutul filmat la calitate 4K și 8K în expediția din acest an pentru a stabili clar care sunt schimbările”.

Etichete: , , , ,

Sursa: Stunning new 8K footage shows Titanic as it's never been seen before