Qualcomm va lansa procesoare ARM pentru desktop din 2024

Scris de | 8 noiembrie, 2022
Qualcomm va lansa procesoare ARM pentru desktop din 2024

Dacă Qualcomm domina piaţa mobile cu procesoarele sale, ei bine acum a pus gând sau şi pieţei desktop. Compania a început să producă chipseturi pentru PC-uri încă din 2021, dar până acum a reciclat designurile de pe telefoane. Din 2024 vom vedea chipseturi ARM dedicate.

Informaţia vine de la o sursă apropiată de Qualcomm, care afirmă că gigantul a început să ia în serios proiectul şi să livreze un CPU de desktop foarte puternic. Îl vom vedea din 2024, sub numele de cod Hamoa”. Va avea un setup 12 core şi o configuraţie 8 + 4 nuclee. Clusterul cel mare include 8 nuclee performante, în vreme ce clusterul de 4 include 4 nuclee eficiente energetic. Cipul va suporta şi GPU-uri integrate. Qualcomm ar urma să folosească designul de nuclee Nuvia Phoenix, dezvoltat de foşti ingineri Apple.

Aceştia au lucrat la actualele cipuri ARM folosite de către firmă din Cupertino. Qualcomm a cumpărat de altfel Nuvia cu ceva vreme în urmă, deci mutarea lor e logică. Noua arhitectura promite o creştere de performanţă de 50-100% în limita de consum 5 watt per nucleu. Acestea sunt cifre vehiculate în 2020. Testele făcute în 2022 arata „foarte promiţător”. Poate cu această ocazie vom vedea în sfârşit o implementare reuşită a lui Windows pe ARM, ceva la care se aspira de cel puţin un deceniu.

Apple bate record după record cu procesoarele sale Apple M, deci va fi greu pentru Qualcomm să îi egaleze performanţă. Nu m-ar mira ca şi MediaTek să o apuce pe acelaşi drum. Şi Samsung ar putea avea de câştigat, ei fiind producătorii de procesoare Qualcomm în unele cazuri.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,

Sursa: gsmarena