NASA a început misiunea Artemis spre Lună; Naveta Orion a decolat cu succes

Scris de | 18 noiembrie, 2022
NASA a început misiunea Artemis spre Lună; Naveta Orion a decolat cu succes

După multiple amânări, misiunea NASA Artemis 1 a fost în sfârşit pusă în mişcare, iar naveta Orion a decolat în această săptămână de la centrul Kennedy. Dacă totul iese bine în această misiune, atunci pot începe pregătirile pentru o misiune de aselenizare cu echipaj uman la bord.

Orion a decolat miercuri, începând un zbor de test de 26 de zile. Misiunea Artemis 1 implică un ocol în jurul Lunii, iar naveta a început deja să trimită imagini spectaculoase spre Pământ. Capsula Orion are la bord 16 camere în interior şi exterior pentru a putea documenta cât mai eficient această călătorie în jurul Lunii. Deocamdată nu există echipaj la bord, acesta fiind un zbor de test.

Există totuşi manechine cu senzori, pentru a studia efectele expunerii cosmice asupra corpului uman. Orion se deplasează cu ajutorul unui modul european de serviciu, iar inginerii vor folosi o serie de propulsii controlate pentru a poziţiona capsula spre destinaţia sa lunară. Există şi companioni la bordul său: 10 mini navete, care vor fi lansate în diferite etape ale zborului.

Un total de 10 CubeSats for fi lansaţi din Orion, aceşti sateliţi adunând date pentru parteneri NASA din industrie sau universităţi. Aceşti sateliţi aparţin Japoniei, Italiei, Agenţiei Spaţiale Europene şi altor state. Pe 21 noiembrie Orion va fi în punctul cel mai apropiat de Lună, după o ardere intensă de combustibil. Apoi va călători la 64.000 de kilometri dincolo de cea mai îndepărtată parte a Lunii, orbitând satelitul timp de 6 zile înainte să înceapă drumul de revenire pe Terra. NASA a lansat şi un site din care puteţi afla la secundă ce mai face Orion.

Cu puţin noroc oamenii vor păşi din nou pe Lună în 2025.

Etichete: , , , ,

Sursa: NASA