Artemis I – Cum arată și ce e special la naveta Orion, cea în care se vor afla astronauții care vor păși din nou pe Lună

Scris de | 29 august, 2022
Artemis I – Cum arată și ce e special la naveta Orion, cea în care se vor afla astronauții care vor păși din nou pe Lună
Foto: NASA

NASA se pregătește de lansarea misiunii Artemis I, primul pas al agenției spațiale către întoarcerea omenirii pe Lună. „Vedetele” acestui eveniment sunt racheta SLS (Space Launch System), respectiv naveta Orion, casa astronauților din misiunile viitoare ale programului Artemis. Artemis I va avea la bord doar manechine, fiind astfel ultimul test al lui Orion înainte de zborurile cu oameni la bord.

Orion este construită pentru misiuni în afara orbitei Pământului și este capabilă să atingă destinații precum Luna sau Marte. Capsula poate rezista la temperaturile extreme din spațiu și are un scut de căldură nou, care o va ajuta la intrarea în atmosfera planetei noastre, precum și un sistem de evacuare (launch abort system), cu ajutorul căruia astronauții pot ajunge departe de rachetă și capsulă, în cazul în care există probleme în timpu lansării. La bordul lui Orion vor putea trăi până la patru oameni, timp de 21 de zile.

Orion a mai zburat în spațiu în 2014, în cadrul unui test, și a trecut prin multe alte încercări la sol în ultimii ani. La bordul său se vor afla trei manechine, Commander Moonikin Campos, care va purta unul dintre costumele astronauților realizate pentru misiunile Artemis, Helga și Zohar, care vor fi dotați cu detectoare de radiații pentru a observa la ce nivel de radiații vor fi expuși astronauții de-a lungul călătoriei lor către Lună. Zohar va purta o vesta de protecție împotriva radiațiilor, însă Helga va fi expusă acestora.

Foto: NASA

Construcția lui Orion a avut loc între 2006 și 2020, pentru un total de 21,5 miliarde de dolari (ajustat pentru inflație), conform NASA New Start Inflation Indices. Ultimul său test înainte de zborurile cu astronauți la bord îl va reprezenta revenirea în atmosfera Pământului, singura parte a capsulei care va reveni la sol fiind modulul echipajului. „Orion este mai mare decât orice altă navetă pentru a oferi zilele în plus și a acoperi distanța necesară pentru a ajunge pe orbita lunară. Va zbura mai departe decât orice altă navetă construită pentru oameni (…) și se va întoarce acasă mai rapid și mai fierbinte ca oricare alta.” a arătat Madison E. Tuttle, specialistă în relații cu publicul la Centrul Spațial Kennedy al NASA, pentru Space.com.

Etichete: , , , , , ,