Artemis I – Cum urmărești misiunea către Lună în timp real

Scris de | 29 august, 2022
Artemis I – Cum urmărești misiunea către Lună în timp real
Foto: NASA

În doar câteva ore, NASA va lansa misiunea Artemis I către Lună, dând startul unei noi ere de explorare spațială. Agenția spațială a dezvăluit și o metodă prin care cei curioși vor putea verifica progresul navetei Orion în timp real, pe tot parcursul călătoriei sale de șase săptămâni.

Pentru asta, NASA a pregătit Artemis Real-time Orbit Website (AROW), o platformă specială unde vor putea fi văzute toate știrile legate de misiune și ultimele update-uri ale acesteia. Site-ul AROW va oferi imagini și date care îți vor permite să „observi unde se află Orion și să urmărești distanța sa față de Pământ, distanța față de Lună, durata misiunii și multe altele”. „AROW vizualizează date colectate de senzorii de pe Orion și îi trimite către Centrul de Control al Misiunii de la Centrul Spațial Johnson din Houston. Va începe să transmită date periodic, în timp real, la aproximativ un minut de la decolare, (…) iar odată ce Orion va zbura pe cont propriu, AROW va oferi informații în timp real constant.” se arată într-o comunicare a agenției spațiale.

NASA a mai spus și că va oferi datele de locație ale lui Orion gratuit „iubitorilor de date, artiștilor și celor care își doresc să facă propria aplicație de tracking, vizualizare de date sau orice altceva au în minte”. Site-ul AROW este deja live, și călătoria lui Artemis I va putea fi observată aici.

Cum poți vedea live lansarea lui Artemis I

Orion va fi lansat cu ajutorul rachetei SLS (Space Launch System) de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, astăzi, de la ora 15:33 (ora României) și va trece la o distanță de doar 100 de kilometri de satelitul natural al Pământului, revenind apoi acasă. Aterizarea ar trebui să aibă loc lângă coasta Californiei. Lansarea poate fi urmărită pe canalul de YouTube al NASA, sau direct în acest articol, în clipul de mai jos.

Etichete: , , , , , , ,