NASA începe luni drumul revenirii pe Lună. Cum poți vedea evenimentul

Scris de | 25 august, 2022
NASA începe luni drumul revenirii pe Lună. Cum poți vedea evenimentul

Săptămâna următoare, NASA va face primul pas către întoarcerea omului pe Lună, lansând noua sa generație de rachete într-un eveniment pe care îl vom putea vedea live. Misiunea Artemis I se va lansa de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, pe 29 august, și va marca startul noii ere de explorare spațială cu misiuni mai lungi, care au scopul de a ne pregăti pentru o țintă finală aflată la aproape 55 de milioane de kilometri: Marte.

Luni va fi lansată astfel cea mai puternică rachetă construită vreodată de NASA, Space Launch System (SLS), cu o înălțime de 98 de metri, alături de naveta Orion, cel mai nou modul spațial al agenției, care va adăposti echipajele în drumul către Lună.

Racheta SLS va trimite naveta fără echipaj la bord într-un zbor de test de 42 de zile, care va include o trecere pe lângă Lună, la o distanță de 100 de kilometri, și o revenire pe Pământ, în apele coastei californiene. Succesul în misiunea Artemis I va însemna un „green light” pentru Artemis II, care va avea același traseu, însă cu astronauți la bord. Apoi, în 2025, Artemis III va duce prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunară, la mai bine de jumătate de deceniu de la ultimii pași pe Lună ai unui om.

Lansarea lui Artemis I este programată pentru ora locală 08:33 (15:33 ora României), iar transmisia live a evenimentului va începe de la ora locală 06:30 (13:30 ora României). Momentul va putea fi văzut în direct pe canalul de YouTube al NASA și va acoperi întreaga lansare, inclusiv separarea de racheta SLS și desfășurarea aripii solare a lui Orion, ce vor avea loc în aproximativ 90 de minute de la ridicarea de la sol.

În cazul în care racheta nu va putea fi lansată luni, NASA are programate alte două date provizorii, pe 2 septembrie, respectiv 5 septembrie.

Etichete: , , , ,