Umanitatea revine pe Lună; Iată un trailer pentru misiunea NASA Artemis

Scris de | 17 martie, 2022
Umanitatea revine pe Lună; Iată un trailer pentru misiunea NASA Artemis

Distraşi de pandemie, alegerile din SUA, războiul din Ucraina am uitat că timpul trece rapid şi că ne apropiem de următoarea aselenizare. Umanitatea va reveni pe Lună prin misiunea NASA Artemis, iar NASA tocmai a publicat un trailer cu privire la evoluţia misiunii.

Artemis 1 e doar primul pas, următorul fiind de a crea un habitat uman pe Lună. Apoi acea bază va fi folosită ca punct de pornire pentru misiuni viitoare, spre Marte şi chiar alte planete. Proiectul Artemis a început la NASA în anul 2017 şi are ca scop principal să readucă fiinţa umană pe Lună. Au trecut aproape 50 de ani de la ultima aselenizare, asta în ciuda faptului că tehnologia a evoluat enorm.

Dacă totul merge bine, atunci următoarea misiune lunară va avea loc în 2024 şi va dura o săptămână. Următoarele misiuni vor permite realizarea unui habitat în care se poate trăi chiar ani pe satelitul Pământului. Elon Musk speră să colonizeze Marte într-un ritm ceva mai rapid şi punctul central al proiectului este Starship. Până atunci totuşi proiectul Artemis e prioritar şi pe 17 martie racheta NASA Space Launch System (SLS) şi naveta Orion vor fi duse pe platforma 39B de la Kennedy Space Center în Florida.

Primul zbor va fi unul de test, fără echipaj pentru a vedea Artemis 1 zburând fără defecţiuni şi probleme. Odată ce racheta s-a ridicat de la sol echipa NASA va face o sumedenie de teste şi simulări. Repetiţiile sunt programate pentru dată de 3 aprilie 2022 şi vor dura 8 ore. Data de lansare oficială nu e cunoscută încă, dar clar nu se întâmplă mai devreme de lună mai.

Artemis 1 va duce naveta Orion la 450.000 de kilometri distanţă de Pământ, iar întreg drumul va dura 26 de zile, până la revenirea pe Pământ. Odată ce naveta a revenit în siguranţă la sol se poate trece la pregătirea misiunii cu echipaj uman. Artemis 2 va aduce echipaj într-un zbor în jurul Lunii, în următorii 2 ani, în vreme ce Artemis 3 va încerca prima aselenizare în jurul anului 2025, prima din 1972 încoace.

Etichete: , , ,

Sursa: Slashgear