Agenția spațială va trimite două noi misiuni pentru a explora „iadul cosmic”, cum este supranumită uneori vecina noastră mai apropiată de Soare, planeta Venus. Anunțul a fost făcut de administratorul NASA Bill Nelson, iar cele două misiuni se vor numi DAVINCI+ și VERITAS, făcând parte dintr-o listă de patru propuneri incluse în Discovery Program, un program al americanilor care se ocupă de misiuni de explorare planetare cu un buget redus (aproximativ 500 de milioane de dolari vor fi cheltuiți pe fiecare dintre cele două misiuni).
„Aceste două misiuni surori au scopul de a înțelege cum a ajuns Venus o lume infernală, capabilă să topească plumb la suprafața sa” a declarat Nelson în timpul conferinței „State of NASA”, care a avut loc la sediul agenției din Washington, DC. „Vor oferi întregii comunități științifice șansa de a investiga o planetă la care nu am mai ajuns de mai bine de 30 de ani”, adaugă Nelson.
DAVINCI+ va fotografia Venus
DAVINCI+ ar trebui să se lanseze în 2029 și va fi prima misiune americană care are ca țintă atmosfera lui Venus din 1978 încoace, atunci când a doua misiune Pioneer a NASA s-a prăbușit pe planetă pentru studii științifice. Naveta DAVINCI+ va zbura de două ori pe lângă Venus pentru a obține fotografii ale suprafeței planetei, după care va lansa un robot în atmosfera sa, care va putea măsura gazele și alte elemente ale sale.
Interesul pentru planeta Venus a cunoscut o creștere anul trecut după ce o echipă de cercetători internaționali a publicat un studiu care arăta că norii planetei ar putea conține un gaz nociv, fosfină – o teorie care sugera posibilitatea existenței unor forme de viață, ținând cont că fosfina este creată în mare parte de organisme vii. Astfel, misiunea DAVINCI+ ne-ar putea oferi un răspuns concludent la acest mister.
VERITAS, „vânătorul” vulcanilor activi
Cea de-a doua misiune, VERITAS, ar trebui să se lanseze înaintea lui DAVINCI+, în 2028, însă aceasta va avea doar rolul de a orbita planeta, precum a făcut-o sonda Magellan timp de patru ani la începutul anilor 90. Scopul său este de a oferi oamenilor de știință o imagine mai bună a istoriei geologice a planetei, iar pentru aceasta va folosi un radar și va urmări dinamica suprafeței pentru „a crea reconstrucții 3D ale topografiei și a confirma dacă procese precum plăcile tectonice sau vulcanismul sunt în continuare active pe Venus” conform NASA.
O altă cameră de pe VERITAS va putea detecta semne ale vaporilor de apă din atmosfera planetei, care ar reprezenta un indiciu că vulcani activi au eliberat gaze la suprafața planetei în urmă cu ceva timp.
Cele două misiuni ar putea demonstra dacă planeta a fost vreodată locuibilă, iar studiul atmosferei sale poate oferi cercetătorilor indicii cu privire la evoluția sa de-a lungul timpului și felul în care a ajuns să fie un „iad cosmic”, cu temperaturi la suprafață de aproximativ 482 de grade Celsius.