SpaceX scrie din nou istorie: a lansat prima sa misiune privată cu echipaj în spațiu

Scris de | 16 septembrie, 2021
SpaceX scrie din nou istorie: a lansat prima sa misiune privată cu echipaj în spațiu

SpaceX a lansat în cursul zilei de ieri patru persoane private în spațiu, în ceea ce a reprezentat prima sa misiune pe orbită cu echipaj la bord, în care nu s-a aflat niciun astronaut profesionist. Numită Inspiration4, misiunea a marcat primul pas făcut de SpaceX către startul călătoriilor spațiale pentru turiști, nu doar pentru astronauți.

Racheta Falcon 9 a SpaceX a fost lansată la ora 20:02 (ora locală) de la platforma 39A a companiei, localizată în Centrul Spațial Kennedy al NASA, Florida. La bord s-au aflat miliardarul Jared Isaacman (fondatorul și CEO-ul Shift4 Payments) și alte trei persoane ale căror bilete au fost plătite de către el – Hayley Arceneaux, fizician și supraviețuitoare în bătălia cu cancerul, Christopher Sembroski, inginer la Lockheed Martin și Sian Proctor, geolog și fostă candidată al programului NASA pentru astronauți.

Echipajul s-a afalt în interiorul capsulei Resilience din vârful Crew Dragon-ului, refolosind astfel racheta care a trimis patru astronauți în spațiu în urmă cu aproape un an, la bordul Stației Spațiale Internaționale. Bineînțeles, misiunea Inspiration4 nu va ajunge până la Stație, însă va petrece 3 zile orbitând Pământul la o altitudine de aproximativ 580km.

La aproximativ 9 minute după lansare, primul booster al rachetei Falcon 9 s-a întors la sol, aterizând pe o platformă din Oceanul Atlantic. La câteva minute după, capsula Crew Dragon s-a separat al doilea booster al rachetei, trimițând echipajul Inspiration4 pe orbită.

Pe timpul misiunii se derulează și o strângere de fonduri pentru Spitalul de Copii St. Jude, un centru de cercetare non-profit care îngrijește gratuit copiii cu cancer. Isaacman a donat deja 100 de milioane de dolari spitalului, și speră să strângă încă pe atât prin strângerea de fonduri, care va avea loc pe toată durata misiunii. Isaacman nu a vrut să dezvăluie cât a plătit pentru fiecare loc la bordul capsulei Crew Dragon, însă acestea au un preț estimat de 55 de milioane de dolari.

Capsula a primit câteva modificări pentru a oferi o experiență puțin mai „turistică” echipajului. Cu câteva luni înainte de misiune, SpaceX a instalat un dom de sticlă masiv, unde se află în mod normal ușa de andocare, pentru a le oferi pasagerilor o vedere a spațiului extraordinară.

Nu se știe exact momentul în care capsula va reintra în atmosfera Pământului la capătul misiunii sale de 3 zile, acest lucru depinzând de condițiile meteorologice din jurul coastelor Floridei. Echipajul poate petrece până la o săptămână în spațiu însă, dacă este nevoie, conform spuselor lui Isaacman.

Etichete: , , , ,