SpaceX prezintă primul său proiect militar, Starshield

Scris de | 14 decembrie, 2022
SpaceX prezintă primul său proiect militar, Starshield

În ceva ce pare desprins direct din Star Wars, SpaceX tocmai a anunţat primul său proiect militar. E vorba despre Starshield, o versiune militară a lui Starlink, reţeaua de sateliţi a lui Musk, care poate oferi acoperire Internet în cele mai izolate zone de pe Terra.

Trebuie spus şi că Musk nu e străin de legătură militare, giganţi din acest segment fiind acţionari şi la Tesla şi la SpaceX. SpaceX îşi extinde acum acoperirea în zona militară, cu o linie „business” de sateliţi numiţi Starshield. Aceştia sunt gândiţi pentru uz guvernamental, iar despre specificaţiile lor nu ştim încă mare lucru.

De alfel SpaceX are cel mai mare client Pentagonul, iar cele două părţi au o relaţie foarte avantajoasă. Pe site-ul său oficial SpaceX scrie că sistemul se va axa în prima fază pe 3 segmente: imagine/cartografiere, comunicaţii şi transport de încărcături. Pe lângă acestea, Starlink creşte capacitate de criptare aici şi cantitatea de încărcătură ce poate fi dusă în spaţiu via rachete.

O altă noutate este comunicarea între sateliţi pe bază de laser. Putem să ne gândim şi la aplicaţii militare, precum dotare sateliţilor cu capacitate de apărare atât a lor, cât şi a reţelei Starlink, în cazul în care apare un atac, fie el cibernetic sau fizic.

Etichete: , , , ,

Sursa: CNBC