Laserele de înaltă putere ar putea fi folosite pentru a struni fulgerele

Scris de | 17 ianuarie, 2023
Laserele de înaltă putere ar putea fi folosite pentru a struni fulgerele

Paratrăznetele sunt folosite de secole pentru a ne scăpa de pericolele fulgerelor, dar până şi ele se modernizează şi intră în 2023. Cea mai nouă găselniţă din domeniu implică o serie de lasere care se pot folosi pentru a struni fulgerele.

Tehnologia va fi pusă în aplicare în zone cu centrale electrice şi pad-uri de lansare pentru rachete. Cercetătorii europeni au testat cu succes un sistem care foloseşte pulsuri laser la nivel de terawatt pentru a direcţiona fulgerul spre o bară metalică de 8 meri. Poate acoperi o zonă foarte generoasă, de 179 de metri, penetrând şi ceaţa şi norii. Sistemul ionizează moleculele de azot şi oxigen, eliberând electroni şi creând o plasmă care conduce electricitate.

Laserul va fi expediat cu 1000 de pulsuri pe secundă, interceptând fulgerul pe măsură ce acesta se formează. Testele realizate între iunie şi septembrie 2021 au dus la concluzia că fulgerul a urmat raza laser pe parcursul a 60 de metri, înainte să lovească bara metalică. Până acum experimentele au implicat distanţe scurte şi pulsuri relativ lente, care puteau rata fulgerele proaspăt formate.

Doctor Aurelian Houard, şeful proiectului afirmă că laserul sau este „tras” cu de o sută de ori mai multe pulsuri pe secundă decât precedentele tentative. Laserul folosit aici costă 2.17 miliarde de dolari, deci e greu să vedem aşa ceva implementat cu uşurinţă în toate zonele în care e necesar: aeroport, fabrici, centrale, păduri, pad-uri pentru lansare de rachete.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget