Anul trecut, îți povesteam despre experiența mea cu un purificator Levoit, în videoclipul de-aici. Levoit Core 300 încă își face treaba în apartamentul meu, și chiar destul de bine, după un an de utilizare, iar în ultima lună i s-a mai alăturat un membru al familiei Levoit, de data aceasta un umidificator. Full disclosure, și spun asta de la bun început, la fel cum am făcut și cu review-ul de la purificator, unde am menționat că e un device cumpărat de mine, pentru uz personal: de data asta, umidificatorul mi-a fost trimis de către cei de la EcoVent, același loc de unde am achiziționat și Core 300, la sugestia de a testa un alt produs din gama Levoit. Bineînțeles însă, ce vei citi mai departe se bazează strict pe experiența mea de utilizare a umidificatorului, și cum m-am împăcat eu cu el, timp de aproximativ o lună.
Așadar, modelul care și-a făcut loc lângă Levoit Core 300 este un Levoit Classic 300S Ultrasonic Smart Humidifier. Nume lung și puțin complicat, știu, dar ce nu e deloc complicat la acest device este instalarea. În cutie regăsești, pe lângă dispozitiv în sine, și un ghid de quick start, precum și câteva consumabile de care vei avea nevoie. Astfel, vei găsi 3 Aroma Pad-uri, pe care poți pune uleiuri esențiale pentru a aduce un plus de aromă în locuință, dintre care unul este deja preinstalat, doi bureți cu rol de filtrare a apei, din care, la fel, unul este deja instalat, și o periuță pentru curățare, ca să ajungi în locurile mai greu accesibile ale umidificatorului.
Instalarea e super simplă, și îți este explicată în Quick Start Guide. Tot ce trebuie să faci este să introduci apă în recipientul superior, bagi umidificatorul în priză, apeși pe butonul de Power et voila: ar trebui să îți arate imediat nivelul de umiditate din încăpere, și apoi poți vedea dacă ai nevoie să utilizezi chiar atunci umidificatorul sau nu.
Cum luna ianuarie a adus cu ea multă ploaie, nu am fost nevoit să recurg foarte des la Levoit Classic 300S, pentru că umiditatea a rămas constantă pe undeva prin apropiere de 60%. Aplicația VeSync (pentru că da, de data asta, device-ul poate fi conectat la aplicație), îți indică faptul că umiditatea ideală este între 40 și 60%. În cazul meu, este puțin cam greu însă să scad sub 45-50%, ținând cont că apartamentul în care locuiesc are 2 pereți exteriori mari și unul care dă într-o cameră neutilizată, deci ce trebuie să fac în marea majoritate a timpului este să dezumidific mai degrabă încăperile. Acestea fiind zise însă, tot am găsit câteva momente oportune să mă joc cu device-ul.
Conectarea la aplicație este extrem de ușoară și rapidă. Descarci aplicația VeSync din Google Play sau AppStore, apeși pe Add Device și selectezi modelul de umidificator pe care îl ai. Apoi va trebui să ții apăsat 5 secunde pe butonul de Power și, cam aia este tot. Ești întrebat repede dacă vrei să îl adaugi la un ecosistem de smart home, pentru a-l putea controla printr-un asistent digital – Amazon Alexa sau Google Assistant. Lucrul acesta e foarte util în cazul în care nu ești acasă și vrei să fii sigur că plantele tale sau animalele au parte de nivelul de umiditate corect și necesar lor.
Sunt 9 moduri diferite de control pentru ceață, practic intensitatea cu care device-ul eliberează apa în încăpere, iar cel mai puternic dintre ele va crește foarte rapid umiditatea din aer. Este recomandat și să schimbi zilnic apa din recipient, pentru a nu permite apariția unor bacterii și vei vedea destule avertismente, scrise chiar și prin diferitele recipiente, care îți spun să nu introduci apă în baza umidificatorului.
Din aplicație, poți seta controlul automat sau manual al device-ului. Cel manual îți permite ție să te joci cu intensitatea cu care eliberează vaporii cum dorești, însă eu îl recomand pe cel automat, care oferă mai puține bătăi de cap și e super util. Practic, doar setezi umiditatea țintă pentru încăpere, iar Levoit Classic 300S va porni doar dacă indicele scade sub 5 procente față de ținta ta, și se va opri imediat ce urcă la 5 procente peste aceasta, prin modul Auto-Off. În ambele moduri, poți opri sau porni display-ul, dacă vrei ca informațiile să fie sau nu afișate. Există și un mod Sleep, pentru utilizarea pe timpul nopții, care funcționează cam la fel ca cel Auto, doar că va avea o intensitate mai mică a eliberării vaporilor de apă.
Nu ar fi un dispozitiv smart home dacă nu ar include și o modalitate de a seta diferite rutine, lucru pe care poți să îl faci dintr-un meniu dedicat al aplicației. Poți alege ca dispozitivul să fie pornit sau oprit automat la o anumită oră, modul pe care va porni, zilele în care să facă asta, ba chiar și dacă display-ul și lumina de noapte se pornesc alături de el. Ah, chiar, că nu am zis nimic de lumina de noapte: este inclusă în baza recipientului și vine cu două moduri diferite, în funcție de cât de vizibilă îți dorești să fie. Chiar și la luminozitate maximă însă, servește mai mult pentru a vedea ceea ce se află pe lângă umidificator, fiind un soi de lumină de veghe. Pentru un somn liniștitor, te vei bucura să știi că e și destul de silențios.
În meniul principal din partea de jos a aplicației mai regăsești și o zonă de Timer, care face fix ceea ce crezi, pornește dispozitivul pe o durată prestabilită de tine. În zona de Settings poți să faci diferite lucruri, precum să schimbi numele umidificatorului și să vezi care sunt diferitele comenzi pe care i le poți oferi prin Alexa sau Google Assistant. Tot acolo poți alege dacă vrei să ți se amintească săptămânal să îl cureți sau dacă vrei să împarți controlul asupra sa cu alte persoane, lucru pe care îl vei face, evident, dacă locuiești cu cineva.
De asemenea, o parte dintre lucrurile pe care le-am menționat le poți face și folosindu-te de butoanele din jurul ecranului lui Levoit Classic 300S. Dacă ții apăsat 3 secunde pe butonul de Night Light poți opri Display-ul, o apăsare duce luminozitatea la 50%, și două la 100%. Un alt buton îți permite să activezi rapid Sleep Mode, iar butonul de Mist, ceață, vapori sau cum vrei să îi mai spui, setează intensitatea pe Low, Medium, High sau Auto.
Și pentru că unul dintre principalii beneficiari ai achiziției unui umidificator sunt plantele, le-am rezervat și lor câteva cuvinte spre finalul acestui review. Aplicația VeSync include o secțiune specială pentru plante, unde poți adăuga toate plantele pe care le ai pentru a vedea foarte ușor care sunt nevoile fiecăreia – ce umiditate necesită, dacă sunt toxice sau nu pentru oameni și animale, la ce temperaturi ar trebui ținute, de cât soare au nevoie și tot așa. E cumva o enciclopedie a plantelor inclusă în aplicație, care mi se pare super utilă și binevenită. De asemenea, poți găsi anumite plante dacă nu știi cum se numesc, doar fotografiindu-le. Le poți organiza apoi pe camere sau spații și vei putea primi și remindere când este timpul să te îngrijești de ele.
Am lăsat la sfârșit designul, pentru că este cam singurul lucru care nu mi-a plăcut în întregime la Levoit Classic 300S. Este mare, fiind făcut să acopere încăperi de până la 47 de metri pătrați, și vine cu un recipient pe măsură, de 6 litri (funcționează cam 60 de ore atunci când e plin), care se umple prin partea de sus. Problema mea e însă design-ul, care mi se pare că nu prea oferă niciun sentiment premium. Acum, știu, nici nu ar trebui să facă asta în mod normal, nefiind unul din produsele cele mai scumpe ale celor de la Levoit din această categorie, însă comparându-l cu purificatorul Levoit Core 300, mi se pare că acela arată super bine și se potrivește cam oriunde l-ai pune. Umidificatorul este similar ca dimensiuni, însă mi se pare că nu beneficiază de un design la fel de inspirat.