SpaceX va încerca un zbor orbital de test cu Starship în martie

Scris de | 6 februarie, 2023
SpaceX va încerca un zbor orbital de test cu Starship în martie
FOTO via TechCrunch

SpaceX e gata de următorul pas al evoluţiei navetei Starship, care se pregăteşte de un test orbital desfăşurat în luna martie a acestui an. Compania a depus documentele pentru acest zbor încă din 2021 şi acum e gata să îl realizeze.

Informaţiile vin chiar de la Elon Musk, fondatorul SpaceX. Primul zbor orbital al navetei Starship s-a tot mutat în ultimul an şi jumătate, dar există şanse ca el să aibă în sfârşit loc în martie. În ianuarie am avut prima alimentare completă sub formă de test, un „wet dress rehearsal”, care a implicat alimentarea navetei cu milioane de kilograme de oxigen lichid şi metan.

Au fost testate şi câteva proceduri de numărătoare inversă, care vor avea loc în marea zi a lansării. Mai sunt totuşi teste importante de făcut, precum aprinderea statică a tuturor celor 33 de motoare Raptor de pe modulul Super Heavy. Compania nu a aprins până acum mai mult de 14 motoare deodată. Odată realizat şi acel test, SpaceX va primi binecuvântarea pentru un test de zbor orbital de la FAA (Federal Aviation Administration).

Încă de la final de ianuarie erau semne că SpaceX pregătea un test de aprindere statică pentru începutul de februarie, dar nu s-a mai petrecut. Starship este un vehicul cosmic reutilizabil, cu lungime de 120 de metri şi cu o propulsie de două ori mai puternică decât Saturn V. Include o rachetă booster Superav Heavy şi modulul 2 Starship, cu echipajul şi încărcătura.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget