SpaceX a testat pentru prima dată naveta Starship complet echipată

Scris de | 24 ianuarie, 2023
SpaceX a testat pentru prima dată naveta Starship complet echipată

Cu toată lumea cu gândul la mini vacanţe sau leak-uri de Galaxy S23 Ultra, mulţi probabil au ratat un subiect interesant. SpaceX tocmai a făcut un test foarte important cu naveta sa Starship, care a fost pentru prima dată complet echipată.

Pe 23 ianuarie a avut loc un aşa numit „wet dress rehearsal”, un pas vital pentru viitorul zbor orbital al navetei. SpaceX a alimentat complet o navetă Starship complet dotată şi echipată la baza Starbase din Texas. Cu o lungime de 120 de metri, Starship a trecut prin toate procedurile prin care va trece şi în ziua marii lansări. E vorba despre încărcarea de oxigen lichid şi metan lichid în racheta Super Heavy spre exemplu.

A fost pentru prima dată când un modul format din Ship şi Booster a fost alimentat cu peste 5 milioane de kilograme de combustibil. Vehiculul Starship include un prototip de rachetă Super Heavy numit Boost 7 şi partea superioară, Ship 24. Misiunea următoare implică un zbor în jurul Pământului, cu Ship 24 şi o coborâre în Oceanul Pacific lângă Hawaii. Dacă totul merge în acelaşi ritm, ea ar putea avea loc chiar luna viitoare.

Mai trebuie făcute teste şi spre exemplu Starship trebuie desfăcută pentru a se aprinde pe rând toate cele 33 de motoare Raptor ale lui Booster 7. Până acum cel mai mare număr de motoare aprinse a fost 14. SpaceX are de gând să ducă pe Starship echipaj şi încărcături pe Lună, Marte şi pe alte planete. NASA a ales deja acest vehicul pentru programul său de aselenizare Artemis, iar miliardarul japonez Yusaku Maezawa şi-a rezervat deja un loc la bord.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Space.com