Un nou supercomputer se folosește de soluțiile AMD EPYC pentru cercetare academica

Scris de | 15 februarie, 2023
Un nou supercomputer se folosește de soluțiile AMD EPYC pentru cercetare academica

KTH Royal Institute of Technology (KTH), principalul furnizor de servicii HPC pentru cercetarea academică din Suedia, ca parte a infrastructurii de cercetare HPC NAISS, a achiziționat noi resurse de supercomputing alimentate de procesoarele AMD EPYC și placile grafice AMD Instinct, care contribuie la îmbunătățirea considerabilă a cercetărilor privind domeniul medical, dar și domeniilor privind transportul maritim.

Atunci când va fi complet implementat, supercomputerul numit Dardel, acesta va oferi o performanță maximă de aproximativ 13,5 petaflopi pentru aplicații științifice esențiale, cum ar fi dinamica fluidelor computaționale, biofizica și cercetarea genomică, știința materialelor și chimia computațională. 

Atunci când a achiziționat supercomputerul, KTH s-a confruntat cu provocarea de a se adapta la un nou ecosistem ce integrează diverse aplicații. Procesoarele AMD EPYC și GPU-urile AMD Instinct au fost alese  pentru a oferi performanțe ridicate per nucleu, creșterea lățimii de bandă a memoriei și eficiența energetică pentru a furniza un sistem care va fi de cel puțin șase ori mai rapid decât supercomputerul anterior al celor de la KTH. 

„Am constatat că performanța AMD Instinct MI250X este comparabilă cu cea a GPU-ului NVIDIA A100, dar consumă aproximativ jumătate din energie.” a declarat profesorul Dirk Pleiter, director al Centrului PDC pentru calcul de înaltă performanță de la KTH. „Majoritatea sistemelor care au fost implementate recent se bazează pe procesoarele AMD EPYC deoarece, pentru aplicațiile științifice, acestea oferă performanțe remarcabile” a completat acesta.

Etichete: , , , , ,