Știm cu toții, și voi, și noi, că în redacția connect ne place destul de mult să ne jucăm. Însă ce se întâmplă atunci când trebuie să mai și lucrăm? Știm cu toții că există pe piață laptopuri mai potrivite pentru gaming și altele mai potrivite pentru editare foto sau video. Însă toată lumea e conștientă că nimeni nu vrea să cumpere două astfel de device-uri, în funcție de nevoi. Din fericire, laptopurile care vin cu plăci grafice de la Nvidia se pot încadra ca fiind bune în ambele categorii.
Păi cum așa? Asta m-ai putea întreba. Răspunsul este unul foarte simplu. Platforma Nvidia Studio are implementări în cam tot ce înseamnă aplicație de editare în 2022. Adică indiferent dacă ești designer grafic, editor foto sau video, dacă folosești DaVinci Resolve, Adobe Illustrator sau binecunoscutul Photoshop, suita Studio vine cu optimizări pentru fiecare în parte, astfel încât tu vei beneficia de o experiență mai „streamlined”.
Și nimic nu se oprește aici. Nvidia a venit în fața tuturor la CES 2022 de la Las Vegas și a lansat câteva soluții noi pentru profesioniștii din domeniile creative, soluții ce se folosesc, în primul rând, de puterea mare de procesare pe care GPU-urile RTX din laptopurile compatibile o oferă. Însă cea mai interesantă dintre aceste platforme este Nvidia Omniverse, care se folosește de baza pusă de Studio pentru a oferi un spațiu virtual de colaborare pentru editori, unde aceștia pot interconecta cele mai populare și folosite unelte de design pentru a duce la bun sfârșit proiectele la care lucrează împreună.
Pracitc, dacă ai un laptop Studio Ready te poți bucura de toate aceste optimizări și integrări fără să ai nevoie de nimic în plus. E un exemplu de „așa da” când vine vorba de a te folosi la potențial maxim de caii putere pe care ți-i oferă tehnologia de gaming.
Nvidia Studio: Editare mai rapidă, performanță mai bună
Înainte să intrăm în detalii, trebuie să specific, însă, ceva. Driverul Studio este gândit în așa fel încât să optimizeze toate procesele care au loc în „creierul” grafic al laptopului sau al sistemului tău desktop de editare, GPU-ul. Nu înseamnă nicidecum că nu poți edita cu Game Ready Driver, însă o poți face mai rapid cu Studio. În plus, platforma pentru cei mai creativi dintre noi este gândită în așa fel încât să aducă optimizări indiferent de programul de editare în care lucrezi, sau indiferent de tipul de editare cu care te ocupi, indiferent dacă vorbim aici despre foto sau video.
Primul lucru pe care l-am observat după ce am început să rulez cele câteva benchmark-uri pe care le știu să fie relevante în cazul nostru de față, printre care și V-Ray, Blender sau Octane, cam cele mai cunoscute astfel de teste sintetice pentru ce încercăm noi să aflăm. Recunosc că am fost ușor mirat când am văzut primele rezultate, iar ca să ating o concluzie care poate părea prematură, vei câștiga doar câteva secunde pe fiecare task pe care încerci să-l duci la bun sfârșit, atunci când e vorba de rendering.
Poate că vei spune că diferența este mică, însă permite-mi să-ți demontez rapid această părere. După părerea mea, atât cât pot să judec și eu un astfel de rezultat, fiecare secundă câștigată este binevenită. Și nu uita, totul se rezolvă printr-un software gratuit, pe care îl poți descărca direct de pe site-ul Nvidia. Practic, ai nevoie de cinci minute pentru a-l instala, cam aici se reduce „costul” complet pe care trebuie să-l plătești pentru Nvidia Studio. Orice avantaj, fie el și de câteva secunde, înseamnă mai mulți bani și mai mult timp personal, nu-i așa?
Un alt punct forte al Nvidia Studio îmi pare că este disponibilitatea suitei de drivere și pentru plăcile video de generație mai veche, cele din familia GTX. Știm cu toții că este destul de complicat să pui mâna pe o placă video de generație nouă în ziua de astăzi, din cauza crizei globale de cipuri, însă este posibil să aduci un plus de zvâc și unui laptop mai vechi sau unei plăci video ceva mai vechi pe care ai putea s-o integrezi într-un sistem de editare foto. Posibilitățile sunt multe și e bine știut că Nvidia s-a gândit să aibă grijă de toți utilizatorii GPU-urilor sale, nu numai de gameri.
De asemenea, Studio este destul de bun și în comparație cu alte unelte de editare, precum MacBook-urile cu M1. Testele sintetice realizate de Nvidia au arătat performanțe de invidiat, atunci când aruncăm o privire asupra timpului de exportare a unui proiect video, de exemplu. Un RTX 3080 Ti poate reduce aproape la jumătate timpul necesar finalizării unui proiect la care lucrezi, ceea ce dă cam toate calculele peste cap. Desigur, vorbim totuși de a doua cea mai puternica placă video din lume, dar hei, dacă nu vrei să faci absolut nici un rabat în ceea ce privește performanța vei fi fericit să afli că există această opțiune.
Iar laptopurile care vin la pachet cu Nvidia Studio sunt gândite special pentru cei care lucrează în industriile creative. Atât de special chiar încât toate specificațiile tehnice sunt adaptate mănușă pe nevoile editorilor foto sau video, sau a designerilor, și vin la pachet cu ecrane ofertante, cu panouri OLED cu diagonală mai mare (de la 15 inci în sus), pentru că e nevoie de un spațiu mai mare de lucru, dar și cu ray-tracing în timp real, grație GPU-ului RTX.
În plus, multe dintre device-urile Studio sunt pregătite și de editare video în 8K și vin la pachet cu o sumedenie de funcții bazate pe AI, care sunt, după cum am spus și mai devreme, optimizate special pentru suita de aplicații destinate profesioniștilor.
Design grafic, arhitectură și… streaming
Și parcă am vorbit cam mult despre editare foto și video și cam puțin despre design grafic sau software pentru arhitecți, două domenii extrem de importante în secolul 21, unele care au nevoie de un suport hardware care să fie cât mai bine optimizat cu putință. Cu riscul de a mă repeta, nu pot să pun suficient de multă emfază pe faptul că ai nevoie de orice ajutor atunci când chiar și cele mai mici diferențe pot însemna depășirea sau respectarea unui deadline de care depind, eventual, facturi importante.
În ceea ce privește Adobe Illustrator, ne bucurăm să vedem aici performanțe și de trei ori mai rapide pe o platformă de tip laptop, echipată cu RTX 3050 Ti, unul dintre cele mai accesibile și populare GPU-uri de la Echipa Verde. Practic, este la îndemâna oricui să poată să devină mai productiv și să se bucure în același timp de un program mai lejer. În fine, ce vedem noi din testele sintetice realizate de Nvidia și de noi este faptul că plăcile video RTX de pe laptopurile de nouă generație par a fi, cel puțin pe hârtie și când vorbim de același price-range, mai bune decât sistemele de la Apple. Ceea ce nu e lucru puțin.
Și pare că a trecut destul de multă vreme de când vorbim de Nvidia, plăci video, RTX-uri care mai de care, fără să menționăm nimic de jocuri. Păi se putea? Să trecem la capitolul streaming, acolo unde Nvidia Studio este driverul pe care trebuie să îl ai, în combinație cu encoderul de GPU NVENC. Mai arunci deasupra un layer de software pe nume Nvidia Broadcast și deja ai parte de de una dintre cele mai optimizate experiențe de streaming de pe piață, iar ca un bonus, tot pachetul este oficial compatibil cu Streamlabs, Xsplit Broadcaster, Twitch Studio dar și Discord-ul nostru cel de toate zilele, care ne-a trecut totuși mai lejer printr-o pandemie.
De asmenea, dacă te afli în căutarea unui laptop de editare cu Nvidia Studio, poți găsi la F64 câteva mașinării pregătite să fie puse la treabă, chiar aici.