Guvernul României şi-a lansat propriul robot-asistent virtual, Ion

Scris de | 2 martie, 2023
Guvernul României şi-a lansat propriul robot-asistent virtual, Ion

Ziua de 1 martie a fost una a inovaţiei nu doar la MWC 2023, ci şi în România. Premierul Nicolae Ciucă a prezentat miercuri la început de şedinţă de Guvern proiectul de inteligenţă artificială „Ion”.

Acesta este o creaţie a cercetătorilor şi profesorilor români şi e considerat printre altele un consilier al primului ministru. E gândit să îi ajute pe oficial să deservească mai bine cetăţeanul, informând în timp real Guvernul cu privire la propunerile, problemele şi dorinţele poporului. Se pare că postările românilor din social media şi doleanţele noastre vor putea fi sintetizate pentru a ajunge direct la oficialii de stat.

Asta deoarece Ion are o capacitate mare de sinteză. Echipa din spatele său este formată din experţi în inteligenţa artificială, cadre universitare, experţi. Software-ul din spatele acestui chatbot cu AI şi cu interfaţa… holografică e bazat pe Large Language Models, care vor prelua opiniile românilor şi le vor sintetiza pentru Guvern. Pentru început AI-ul agrega mesajele transmise de români prin intermediul portalului ion.gov.ro.

Mesajele sunt preluate şi interpretate matematic, sub formă de grafice sau liste. Ion are un algoritm de învăţare din informaţii, dar e ceva mai opac, neavând abilităţi de comunicare şi interacţiune precum ChatGPT. Proiectul este unul pro bono, care nu a implicat vreun cost şi este realizarea unor cercetători romani. Sebastian Burduja, ministrul digitalizării a anunţat şi că îi vom putea da tag lui Ion, folosind „@noisuntemION” pe reţelele de socializare.

Etichete: , , , ,