Trotinetele electrice ale celor de la Bolt îți vor mulțumi acum dacă le ridici după ce sunt răsturnate

Scris de | 14 martie, 2023
Trotinetele electrice ale celor de la Bolt îți vor mulțumi acum dacă le ridici după ce sunt răsturnate

Bolt introduce o funcție prin care trotinetele electrice răsturnate spun „Mulțumesc!” atunci când sunt ridicate înapoi în poziție verticală. Soluția folosește senzorii încorporați, care evaluează poziția vehiculului, iar atunci când o persoană intervine și ridică o trotinetă căzută, sistemul de atenționare sonoră va răspunde în semn de mulțumire. Pe lângă noua funcție, care are rolul de a îmbunătăți comportamentul utilizatorilor, Bolt testează și un sistem de parcare pe bază de AI.  

Călin Leuștean, Micromobility Manager Bolt România, a declarat: „Bolt dezvoltă constant tehnologii create pentru a aduce un plus de siguranță și confort atât utilizatorilor de trotinete electrice, cât și celorlalți participanți la trafic. Prin noua funcție urmărim să reducem numărul trotinetelor răsturnate, care – la rândul lor – pot încuraja actele de vandalism: uneori, trotinetele sunt parcate în poziții incorecte sau culcate la pământ, blocând accesul sau reprezentând un pericol pentru pietoni. Sperăm ca abilitatea vehiculului de a spune Mulțumesc! va încuraja oamenii să acționeze în spirit civic și să ridice trotinetele lăsate în poziții incorecte, contribuind astfel la reducerea efectelor negative ale vandalismului.”

Potrivit art. 253, alineatul 1 din noul Cod penal, actualizat în 2023: „Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Așadar, conform noii legislații, persoanele care distrug trotinete electrice riscă dosar penal.

Pe lângă această funcție, Bolt testează și un sistem de verificare a parcării pe bază de AI, care automatizează procesul de analiză a imaginii unei trotinete staționate. Toate aceste măsuri au rolul de a încuraja un comportament adecvat și de a reduce actele de vandalism. Noua funcție este disponibilă pe modelele de trotinete electrice Bolt 4, operaționale în toate cele 15 orașe în care compania este prezentă cu serviciile de micromobilitate: București, Cluj-Napoca, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu, Arad, Galați, Brașov, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Botoșani, Piatra Neamț. 

Etichete: , , , ,